Billedkatekese

Et billede kan fortælle en hel historie. Når du har brug for en anderledes aktivitet i din katekese kan det at se på et godt billede være lige det, du skal prøve. Hvorfor? En god undervisning leder deltagerne til at opdage og lære på egen hånd. Når du lader et godt billede fortælle historien, så vil dine deltagere selv nå frem til erkendelser, hvilket er meget bedre end hvis de får det hele serveret på et sølvfad. De vil selv gå på opdagelse, undre sig, blive overraskede, chokerede, og måske finde detaljer som ingen andre har lagt mærke til. Gode billeder sætter sig på nethinden. De bliver ved med at arbejde selv efter timen er slut.

I dette indlæg har vi samlet en række billeder fra kunstens verden. De udmærker sig alle ved at fortælle en historie, der relaterer sig til kristendommens centrale begivenheder og ved samtidigt at være blandt verdens ypperste billeder fra den klassiske kunst. Samtidigt ligger alle disse billeder i høj eller ultrahøjopløsning. Dvs at når man klikker ind på billedet, kommer man ind på et museums website eller lignende, hvor der er mulighed for at zoome ind og se detaljer. I nogle tilfælde kan man zoome ind til det mindste penselstrøg.

Derudover har vi lavet en pdf-fil med QR-koder. Disse koder fungerer som links til selvsamme billeder, så man hurtigt kan komme ind på en højopløsningsudgave af det billede, man vil nærstudere. Du behøver ikke bruge QR-koderne. QR-koderne er bare smarte at bruge, hvis du planlægger en aktivitet med smartphones og ønsker en nem måde at finde billederne uden at skulle gå gennem Pastoral-Centrets hjemmeside.

Sådan kan du gøre

  1. Udvælg de billeder, du vil arbejde med, eller hav en oversigt klar, hvis du vil give deltagerne valgmulighed
  2. Inddel deltagerne i smågrupper eller lad dem arbejde individuelt
  3. Vis billederne på storslkærm eller lad deltagerne gå ind på billederne med deres smartphone – Brug evt. QR-koderne så deltagerne nemt kan gå ind på billedet på deres smartphone (Man skal have en QR-scanner installeret på sin smartphone – se evt nederst på denne side)
  4. Lad dem gå på opdagelse i alle detaljerne og stil eventuelt en opgave som fx: 
    • Hvilke historier fortæller dit billede?
    • Find forskellige reaktioner bland de mennesker, der står omkring korset / graven / bordet.
    • Hvordan vil du beskrive personen ud fra dette billede? Hvilken type person tror du han/hun er?
    • Hvad tror du, personerne på billedet tænker?
    • Find 5 detaljer på billedet, som du vil fortælle din gruppe om.
  5. Afslut med at lade dem, der har lyst, fortælle gruppen, hvad de syntes var særligt ved deres billeder.
  6. Lad gruppen kåre det bedste billede.

Scener fra Jesu liv

Jesu lidelse og død

Jomfru Maria

Helgener

Find billederne hurtigt med QR koder

QR-koder er smarte, når du vil have deltagerne ind på et bestemt billede uden at de skal her ind på siden eller taste den lange webadresse ind.

Deltagerne skal have en Q-kode-app på deres smartphone.  QuickMark eller I-nigma kan downloades fra app-store, Android market eller tilsvarende.

  • Download arkene med QR-koder her.
  • Print QR koderne ud og udvælg dem, du vil bruge. (Scan lige selv QR-koderne, så du ved, at de virker.)
  • Giv de unge en kort instruktion og lad dem hver for sig eller i små grupper gå på opdagelse i deres billede. 
Deltagerne skal have en QR-scanner på deres smartphone, fx I-nigma her.