Sådan lærer du børn Fader vor – eller en hvilken som helst anden bøn – og har det sjovt samtidigt!

Af Marcelino Gauguin.For nogle år siden fandt jeg, sammen med mine to yngste børn, på Fadervor-stafetten. Kender du den? Nå, ikke? Nu skal du bare høre: Jeg sloges med at finde en effektiv måde at lære dem bønnen udenad. Af en eller anden grund fandt de den svær. Eller de var uengagerede. Eller også var det min fejl, jeg ved …

Hvordan kan man finde nye kateketer?

Rekruttering af kateketer bør være en konstant tanke i enhver menighed. Her får du nogle værdifulde tips. Skab sammenhold: Et positivt arbejdsmiljø og et godt fællesskab i kateketgruppen smitter af og kan tiltrække nye kateketer. Prioritér katekese: Tydeliggør katekese som en prioritet og anerkend dem, der investerer tid og kræfter i det. Anerkend kateketernes indsats gennem festligheder, fx højtideligholdelse af …

Andagt med firmander

Den nedenstående andagt kan du med fordel kombinere med skumringstimen. De fleste menigheder har undervisningen sent på eftermiddagen. Skab et rum til meditation i kirken med de unge, som forbereder sig til at modtage firmelsens sakramente. Da undervisningen ofte er om eftermiddagen, kunne det være en skumringsmeditation, hvor man kun tænder levende lys i kirken. Levende lys skaber en helt speciel stemning. Hvis der er mulighed for det, kan denne aktivitet kombineres med, at Det Allerhelligste udstilles; men det er også nok med en meditativ stund i kirken. Dæmpet belysning, levende lys vil have samme effekt som skumringstimen – at roen falder på, man åbner sine sanser og skaber et rum for at lytte og høre efter.

Postkortet er dødt …

Long time ago … Kan du huske de tider, hvor du den 3. feriedag slentrede gennem butikkerne på udkik efter nogle fine postkort? Så skulle der også købes frimærker, og lidt efter var du i gang med at finde et sted, hvor du kunne skrive din feriehilsen. Hvor var nu kuglepennen i din taske? Og så, når alt var skrevet: Hvor kunne du mon finde en postkasse?
Det er længe, længe siden, vi har gjort sådan noget. Ikke sandt? Der er ikke mange, der skriver postkort længere.
… men den 7. februar er det ’International send et postkort-dag’. Her får du nogle aktiviteter til din katekese for at markere denne dag.

Jesu stamtavle efter Matthæus

 Af Eva Maria Nielsen

Sidste uge skrev jeg her på bloggen om en metode, der har sine rødder i den jødiske midrash-tradition, og som kan hjælpe med til at dykke ned i en bibelsk tekst. Metoden hedder bibliolog og er nem at gå til for alle aldersgrupper. I dag gennemgår vi en konkret bibeltekst, som man læser i adventstiden, og som mange gerne springer over – en slægtstavle; men den kan faktisk være rigtig spændende at dykke ned i.

Bibliolog? Hvad for noget?

Ordet bibliolog så verdens lys i 1980erne i USA ved Peter Pitzele, som lod sig inspirere af rabbinernes måde at arbejde med Bibelens tekster på, også kendt som Midrash. Det drejer sig om at finde frem til det, der står mellem linjerne. Erfaringen er, at bibelske tekster har meget at fortælle; men de fortæller ikke alt. De rummer ubesvarede spørgsmål.

Aktivitet: Spred lys og varme med hjemmelavede julekort

Holder I en juleafslutning ved undervisningen i kirken? Eller hygger I i familien ved at skrive julekort? Hvis I er glade for at være kreative, så er denne aktivitet netop noget til jer. Det bedste er, at alle kan være med. Den skaber hygge for alle, store og små, og jeg sikker på, I vil synes, det er sjovt at lave julekort, mens tiden bare flyver afsted, mens I hygger jer med at sprede lys og glæde.

En mand, en stjerne og en mor

Af Eva Maria Nielsen

De første kristne kendte betydningen af Det Gamle Testamente. For dem, som endnu ikke havde et Nyt Testamente, var Det Gamle Testamente den eneste hellige skrift, som fortalte om Guds historie med sit folk. Dette budskab afspejler sig i den kristelige billedkunst.

Derfor minder katekesen om en stærk kop te …

Så lidt skal der til at lave en god kop te, tænker jeg ofte.  Jeg har brug for vand, sort te og citron. Disse tre gør underværker i mit liv.

Faktisk findes der også tre ingredienser, der vil gøre underværker i din katekese. Disse tre ingredienser har du altid brug for i din katekese.

1. Information
2. Identifikation
3. Fascination