Derfor minder katekesen om en stærk kop te …

af Eva Maria Nielsen

Hver dag efter arbejde nyder jeg en kop te i ro. Når det er varmt nok, sætter jeg mig i haven. Ellers sidder jeg i stuen i en behagelig stol. Efter denne “time-out” kan jeg igen tage fat på dagens næste gøremål.

Så lidt skal der til at lave en god kop te, tænker jeg ofte.  Jeg har brug for vand, sort te og citron. Disse tre gør underværker i mit liv.

Faktisk findes der også tre ingredienser, der vil gøre underværker i din katekese. Disse tre ingredienser har du altid brug for i din katekese.

1. Information
2. Identifikation
3. Fascination

Disse tre – information, identifikaton og fascination – får din katekese til at køre på skinner. Bland dem i det rette forhold alt efter, hvilket emne og hvilken aldersgruppe du er sammen med.

1. Information – viden gør de unge klogere

Katekese bør gerne blive til en aha-oplevelse for de unge. Den formidler ny viden, især i dag, hvor de færreste kender deres tro og lever i et samfund, som er meget sekulariseret.

Viden er nødvendig. Uden viden om kirkens tro kan de unge ikke tage stilling til deres egen tro. De har brug for at kunne forholde sig til noget konkret.

Men viden er ikke ensbetydende med informationer. Informationer hober sig hurtigt op den ene efter den anden. For meget information kan lukke for et godt udsyn til det, katekesen handler om: At møde Gud.

Du kender det sikkert selv. Man kan køre træt i informationer. Til sidst bliver vi ”fakta-blinde”.

Når katekese minder om gammeldags undervisning i skolen, lukker de fleste af. Voksne som unge. Så sidder man med følelesen af, at man læser en tung artikel, uden at man har mulighed for at hvile sine øjne. Der er ingen luft i teksten. Ingen farverige billeder, ingen lette tekstbokse, ingen luft mellem linjerne. Sådan en katekese er svær at fordøje. Den medfører ofte ”fordøjelsesproblemer” hos de unge.

2. Identifikation – katekesen skal betyde noget for de unge

Du vil gerne bevirke noget i andre mennesker. Når de unge går hjem, tænker de måske: “Sikken en anderledes måde at se og tolke verden på. Det var spændende. Måske giver det også mening for mig? Jeg tror faktisk, at det vedkommer mig, selv om jeg egentlig ikke troede det.”

Det er det, du drømmer om som kateket. Du giver noget af det kostbareste af dit liv videre: Kirkens og din egen tro. Naturligvis ønsker du, at de unge kan bruge det til noget i deres liv.

Lad os tage et eksempel. Måske har I talt om skabelsesberetningen. Sikkert har I så også talt om Big Bang og evolutionen. Kirken siger ikke, at disse hypoteser ikke kan tænkes sammen med skabelsesberetningen. Men der er en lille bitte forskel. Som troende mener vi: Evolution er ikke en tilfældig tanke. Alt og alle er villet, elsket. At være villet og elsket er noget, der kan ændre ens liv. At tro har nemlig konsekvenser.

3. Fascination – giv de unge en god oplevelse

Din katekese er som en motorvej. Den sørger for, at undervisningens indhold suser ind i de unges hoveder.

Varier den, så de unge ikke keder sig. De vil gerne selv bidrage til timen, løse nogle opgaver og få bevæget sig, så blodomløbet kommer i gang.

Prøv at krydre din katekese med billeder (både visuelle og sproglige!), en anekdote, en fortælling fra Kirkens historie eller endnu bedre dit liv, som underholder de unge en lille smule.

Tænk altid, når du videregiver informationer og viden, i sproglige og visuelle billeder. De kan vise det, du taler om. Tænk en aktivitet ind i det. Spørg dig selv: Hvordan har denne tro virket ind i mit liv?

Giv noget af dig selv. Fortæl om din egen tro. Tænk, hvordan du kan formidle din fascination for troen.