Tre indicer for, at din kat kommer i himlen

Kommer min kat i himlen? Dette spørgsmål optager ikke kun børnene. Andre spørger: Hvad sker der med mit dyr, når det dør? Kommer det også i himlen?

Det er et godt spørgsmål. Naturligvis ønsker vi at være sammen med dem, vi elsker. Det vil vi gerne den dag, vi selv kommer til Gud. Og hvis et dyr har været en god ven eller følgesvend, som vi har knyttet os til, så er det utænkeligt, at vi ikke skal dele evigheden sammen. En himmel uden dem vi elsker – det er utænkeligt.

Men kommer vore dyr nu også i himlen?

I Bibelen står der intet direkte om det. Men det gør ikke så meget, for så har vi mulighed for at bruge vore hjerneceller og tænke. Lad os lege Sherlock Holmes, følge nogle spor og forsøge at opklare dette mysterium.

Photo credits: © Rich Legg/istockphoto.com,   © alarifoto/istockphoto.com og © chrisgramly/istockphoto.com
 
 • Det første spor: Gud elsker dyrene.

  Det første spor finder vi på Bibelens første sider. De to skabelsesberetninger fortæller begge, at dyrene er skabninger ligesom vi mennesker,.

  Hvad betyder det at være en skabning?

  Helt enkelt betyder det, at vi er skabt af Gud. Gud har villet os og elsker os, uanset om vi er dyr eller mennesker.  Det er i bund og grund noget helt fantastisk at være skabt af Gud, uanset om det er en spindende kat, en nuttet mus, en kæmpeelefant, en duftende jasminblomst eller et menneske med store fødder eller små ører. Alt og alle er skabt af Gud. Og alt og alle er elsket af Gud. De er villet af Gud, og Gud glæder sig over dem.

  Kan det så tænkes, at denne Gud, som glæder sig over sine skabninger, ikke længere har interesse i dem, når de dør? Kan han så være ligeglad med dem?

  Det er utænkeligt for mig. Det hænger jo ikke sammen med den kærlige far, Bibelen taler om, som tager sig godt af sine skabninger. Sådan en Gud vil både hente mennesker og dyr til sig, for at de kan være hos ham, trygge og elskede.

  MEN er vi mennesker ikke meget mere værd end dyrene? Der er jo forskelle på dyr og mennesker, og måske er én af dem, at mennesker kan komme i himlen, mens dyr muligvis ikke kan det.  Hvad synes du? Er det mon rigtigt?

  Helt sikkert er der noget i den påstand. Bibelen siger, at vi mennesker har en særlig plads i Guds skaberværk. Men vi bliver ikke selv bedre, hvis vi hæver os over dyrene. Vi bliver ikke større, hvis vi gør andre mindre eller holder dem nede og gør dem små.

  I skabelsesberetningen hedder det:

  ”Lad os skabe mennesker i vort billede, så de ligner os! De skal herske over havets fisk, himlens fugle, kvæget, alle de vilde dyr og alle krybdyr, der kryber på jorden.” (1 Mos 1,26).

  Og hvad tænker du på, når du hører ordet ”at herske”? Tænker du på at udnytte, undertrykke, befale, dominere, lede, byde eller noget helt andet? Dette vers er ofte blevet misforstået.

  På hebraisk, det sprog, som denne tekst oprindeligt blev skrevet på, betyder det netop noget helt andet.  Det bør egentlig oversættes med ét af disse ord: at passe på, at være omhyggelig, at tage vare på …

  Hvis det er sandt, så kan vi ikke bare gøre hvad som helst med dyrene. Så har vi nok en særlig plads; men vi har også et særligt ansvar over for dyrene.

  Måske bør vi huske, at der intet sted i Bibelen står, at vi bare kommer i himlen, fordi vi er mennesker.

 • Det andet spor: Hvad er himmel egentlig for noget?

  Måske er det på tide, at vi søger efter et andet spor.

  Hvad betyder himmel egentlig? Det er ikke så nemt at svare på det spørgsmål.

  Vi bruger forskellige billeder for at tale om himlen: fest, bryllup, sædekorn osv.  Disse billeder har ét til fælles. Alle beskriver de himlen som noget dejligt, noget godt, noget trygt, et sted fuldt af kærlighed og glæde.

  Et andet ord for himlen er også den evige salighed. Salige kan vi kun være, når vi ikke savner noget som helst, er lykkelige og intet mangler.

  Derfor håber vi, at vi i himlen vil være sammen med alle dem, vi elsker.

  Forestil dig bare den dag, du dør. Du kommer til Gud og møder dem, du har elsket. Vil du så ikke savne den kat eller hund, som du har knyttet dig til? Hvordan vil det være, hvis den ikke er sammen med dig?

  Kan du så være lykkelig eller salig?

  Kan det virkelig være himlen for dig, hvis du mangler dit elskede dyr?

  Svaret på dette spørgsmål kan du kun selv give; men jeg ved, at især ældre og ensomme mennesker ofte siger: Hvis jeg ikke kan være sammen med min hund i himlen, så vil det ikke være en himmel for mig.

  Men kommer kun de dyr i himlen, som et menneske har elsket? Hvad sker de med alle de andre dyr, som ingen elsker, som vi slagter, jager, spiser og udrydder?

 • Det tredje spor: Alt vil blive godt

  Det er godt, hvis vi ser på et tredje spor, når vi skal svare på sådan et svært spørgsmål. Først så vi på Bibelens første sider. Nu vil vi kikke på Bibelens afslutning i Det nye Testamente.

  Der taler man også om skabelse. Men fokus er ikke længere skabelsens begyndelse, men dens fremtid. Paulus skriver i et af sine breve:

  ” … også skabningen selv vil blive befriet fra trældommen under forgængeligheden og nå til den frihed, som Guds børn får i herligheden.” (Rom 8,21).

  Frihed og herlighed for alle. Det mener vi, når vi taler om himmelen. Frihed og herlighed for menneskene, for planterne, for dyrene, for hele jorden.  Ingen er udelukket fra denne lykke, heller ikke dyrene.

  Esajas, en profet fra Det gamle Testamente, talte om den kommende fremtids herlighed sådan:

  ”Ulven skal bo sammen med lammet,
  panteren ligge sammen med kiddet;
  kalv og ungløve græsser sammen,
  en lille dreng vogter dem.
  Koen og bjørnen bliver venner,
  deres unger ligger sammen,
  og løven æder strå som oksen.
  Spædbarnet leger ved slangens hule,
  det lille barn stikker sin hånd
  ind i hugormens hul.” (Es 11,6-8).

  Her på jorden er dette utænkeligt. Men hvorfor ikke i himlen? Der har ingen behov for at kæmpe mod eller spise andre. Himlen, det er måske også det sted, hvor ingen hund længere jager en kat; men de kan lege sammen og sove i samme kurv.

  Og hvornår sker det så? Det kan jeg ikke svare på. Det handler heller ikke om viden, men om vort håb, det vi længes efter.

 • Aktiviteter

  • Saml børnenes spørgsmål omkring Gud og dyrene og tal om dem.
  • Tegn et billede af himmelen, hvor der også er plads til dyrene.
  • I den anden skabelsesberetning i 1 Mos 2 hører vi, at dyrene skal være en hjælp for os mennesker. Hvordan kan dyrene være en hjælp for os?
  • Skriv en lille takkebøn for at takke Gud for dit dyr.

   

Tre indicer for, at din kat kommer i himlen

Tre indicer for, at din kat kommer i himlen

Tre indicer for, at din kat kommer i himlen

Håb

Når vi håber på noget, så er det meget mere end et smukt ønske. Vort håb har en grund, og denne grund er Gud.

Der forbliver mange åbne spørgsmål.

Hvad sker der med de dyr, som bliver spist af andre dyr? At spise og at blive spist hører med til naturens kredsløb.  En kat kan kun overleve, når den spiser en mus eller spiser kød fra andre dyr, som vi køber som dåsemad i supermarkedet.

Hvad sker der med de farlige dyr? Eller med de dyr, som ødelægger noget. Ja, der er mange spørgsmål, som vi ikke har svar på. Her kommer vore tanker til kort.

Hvad er der så at gøre?

Jeg kan overlade mine spørgsmål til Gud. For jeg har tillid til ham og tiltror ham, at han har svar på alle spørgsmål. Han vil ordne det hele godt. Han vil gøre det såre godt igen.  Han har andre muligheder, end jeg har.

Jeg tiltror Gud, at han sørger for mit husdyr og alle de andre dyr. Jeg har tillid til, at de finder den tryghed hos ham, som de har brug for, når de dør.

Skrevet af Eva Maria Nielsen