Børn elsker at klæde sig ud. Stil bare en balje med tøj midt i et rum, og straks vil de forvandle sig til en prinsesse ved hjælp af mors højhælede sko, en elegant dame i bedstemors hat og handsker, en modig ridder i farfars grå skjorte samt et legetøjssværd eller et spøgelse med et hvidt lagen.
Børn elsker at klæde sig ud og blive til nogle andre. Udnyt denne lidenskab og gå et skridt videre. Bring børnenes helte fra bøger og/eller kirkens helgener og helgeninder og deres historier til live.
Du får brug for en børnebibel og / eller en bog om helgener eller en person, som er et forbillede for jer. Disse personer kan både være bibelske personer, kirkens helgener eller andre modige og forbilledlige kristne. Hjælp dine børn med at leve sig ind i de spændende historier, og lad historierne og fortællingerne leve videre i børnenes leg.
Læs i denne artikel om 6 tips til, hvordan du hjælper dine børn til at leve sig ind i heltene fra deres mest elskede historier fra kirkens tid eller deres yndlingsbøger. Med disse aktiviteter vil I ikke bare have det sjovt; men du kan også opmuntre dine børn til at læse mere, udfordre deres fantasi, lege og leve sig ind i en anden person.
Bring sammen bøgernes helte til live! Tag børnene med på et bogeventyr, der går ud over siderne. De vil ikke kede sig hele sommeren.
Foto: ©CEFutcher/istockphoto.com, ©Andrzej Burak/istockphoto.com, ©Nautius Shell Studios/istockphotos.com
Dette får du brug for
- bøger eller lånerkort til biblioteket,
- papir, pen eller blyant,
- udklædningstøj og / eller materialer til selv at fremstille kostumer, evt. sminke, kroner, riddertøj m.m.og
- ingredienser til diverse opskrifter.
Lav en bogliste eller hent jeres bøger på biblioteket
Det vigtigste er, at I finder bøger, der er interessante og engagerer børn i deres læsning. Du kan udarbejde en liste over de bøger, I gerne vil se på. Det kan både være børnenes favoritter eller nogle bøger, du på forhånd har valgt, f.eks. fra listen her på siden.
Det er altid godt, at vælge en blanding af skønlitteratur og faglitteratur; evt. også fra en tv-serie, dit barn ser. Måske er dit barn så overrasket, når det får at vide, at filmen faktisk er bygget på en bog.
Find gode titler ved at spørge på biblioteket eller spørge børnenes venner og lærere. Det er altid sjovt at læse noget, som venner og bekendte anbefaler.
Lad de ældre børn foreslå bøger til de yngre. Foreslå også nogle af dine egne yndlingsbøger fra din barndom.
Kateketer kan med fordel bruge de bøger fra listen, som beskæftiger sig med kristne legender eller helgenberetninger.
Bonusidé: Et bibliotek er en af de bedste ressourcer for familier med alle de bøger, som kan lånes gratis. Tjek dit lokale bibliotek for arrangementer for børn.
Læs sammen
Brug tid i sommerferien på at læse sammen. Det er noget af det vigtigste, dine børn kan gøre for at holde deres læsekundskaber ved lige. Hjælp dem med at vælge en spændende bog, og planlæg en fælles familielæsetid hver dag i mindst 30 minutter. Læs enten højt med de yngste (– det er ren råhygge!) eller brug læsetiden sammen, så alle læser deres bøger i samme rum på samme tid (afhængig af børnenes alder).
Bonusidé: Opret din egen familiebogklub. Tal med hinanden om de bøger, I har læst. Gør det mindst én gang om ugen. Spørg dine børn om det, de har læst: Hvad kunne de læse? Hvad har deres helte oplevet? Synes de om heltene? Har de reageret og handlet, som børnene forventede det, eller blev de overraskede? Hvad sker der?
Leg sammen
Elsker dine børn at efterligne, hvad de ser i tv eller på film? Spil så dine foretrukne scener fra bøgerne.
Opmuntr børnene til at leve sig ind i historien og spille de forskellige roller og karakterer, de har læst om. Så kan de genskabe deres foretrukne scener fra bøgerne.
Hvis du har flere børn, er det en god idé, at de skiftes til at spille hovedpersonen. Alle skal have lov til at være en stjerne. Og du skal ikke selv stå på sidelinjen, men deltage i legen.
Børnene kan skabe nye historier, dvs. digte videre eller skrive slutningen om.
For at legen skal blive så realistisk som muligt, er det en god idé at have kostumer eller stof parat, så de selv kan kreere deres kostumer baseret på bogens tid og helte. Jo ældre børnene er, jo mere indviklede bliver kostumerne. Du kan måske også lære børnene at sy.
Bonusidé: Skriv en sang eller lav en dans om en af bogens helte. Tegn et billede om noget i en bog, eller lav en kulisse til dit spil.
Nu er madlavning på programmet!
Hver helt har sin yndlingsmad. Peter Plys elsker honning. Urchin guffer valnøddebrød. Den hellige Barbara plukkede en kirsebærgren, og Abraham serverede en slagtet kalv for sine tre gæster (1 Mos 18,7). Esau solgte sin førstefødselsret for en portion røde linser (1 Mos 25,34). Find ud af, hvad dine helte spiser, og find relevante opskrifter.
Kommer din helt fra en anden tid eller et andet geografisk sted, så kan du finde fødevarer fra denne kultur.
Er barnets helt et dyr, så kan I undersøge, hvad dette dyr kan lide at spise.
Tilbered maden sammen. Yngre børn kan have brug for hjælp til madlavningen. Madlavning med børn er sjovt, især hvis du giver børnene ansvaret som kokke og tildeler dig selv rollen som kokkeassistent.
Bonusidé: Tilbered et helt måltid, som afspejler den tid, historie og kultur, bogen fortæller om. Lav bordkort, og forbered også dekorationer. Måske skal I ligesom jeres helte spise i stearinlysets skær?
Skriv din egen afslutning på historien.
En af de gode ting ved tv-serier er, at heltene oplever nye eventyr i hver ny udsendelse. Du kan gøre det samme med børnenes yndlingsbøger. Lad dine børn digte videre på historien ud over slutningen på de bøger, I læser, og skab nye historier til bipersoner eller de dele af fortællingen, der ikke er blevet udviklet.
Skriv en historie om den person, dit barn sætter mest pris på, og forlæng historien, skriv et eventyr eller en ny beretning. Skriv en dagbog for din helt. Sådan kan de unge leve sig ind i deres helte – dog uden at de behøver at skabe en historie helt fra bunden. Det er også en god måde at undersøge personernes styrker og svagheder på og diskutere nogle af de problemer, der ikke er behandlet i bogen.
Bonusidé: Find symbolerne i bogen og udforsk dem. Forsøg at lave sjove ordspil og gættelege med heltene, og lav din egen kryds og tværs, som handler om dine helte, bøger og steder.
Fordyb dig i bogens historie
Følg dit barns interesse for en bog til det yderste, og udforsk nogle af bogens steder. Hvis I f.eks. læser en bog om Ansgar og vikingerne, er det en god ide at besøge et middelaldermarked, Roskilde Vikingemuseum, Hedeby eller Sagnlandet Lejre.
- Hvilken tid og hvilke sted handler bogen om?
- Hvilke symboler osv. findes i bogen?
- Er der et særligt sted, de nyder at besøge?
- Går hovedpersonen i skole, eller har han/hun et job eller en hobby?
Udforsk dine helte. Spørg ind til alle aspekter af deres liv, f.eks. hvor de bor, og hvor de kan lide at være. Sammenlign din figurs liv med dit eget liv. Hvad er lighederne? Hvad er forskellene?
Hvis f.eks. din helt kan lide at besøge den lokale zoo, et akvarium, være ved stranden, besøge en park, fiske i en sø, sejle på en flod eller besøge et museum, så gør det samme.
Tæl, hvor mange forskellige litterære udendørseventyr, I kan drage ud på i løbet af denne sommer.
Lav en liste over 10 steder i bogen, og bestem sammen, hvilke steder din familie kunne besøge. Hvis f.eks. den hellige Georg besejrede en drage, så kan I f.eks. prøve at læse mere om drager og måske planlægge en tur til det nærmeste naturhistoriske museum.
Nogle tanker til forældrene …
Læsning hjælper børn med at udvikle og vedligeholde deres faglige færdigheder. Det udvider ordforrådet og forbedrer evnen til at forstå og leve sig ind i andre. Brug historierne og gør dem levende for dine børn. Begiv jer sammen på en rejse og skab vidunderlige minder ved at bringe bøger til live. For bøger tager dig hen til flere steder, end du nogensinde kan rejse i din levetid.
Hvad synes du? Hvad er dine børns yndlingsbøger? Hvad er deres yndlingsfigurer? Hvilken aktivitet vil du prøve først? På hvilke andre måder kan du udforske fiktive karakterer kreativt?
Du er velkommen til at dele dine erfaringer og billeder ved at skrive til os.
Forslag til bøger
Bøger om helgener
Da Morten delte sin kappe
Jens Kowalczyk: Mother Teresa
Kirsten Ahlburg: De tre tønder (Nikolaus)
Anna Duner: Alverdens helgener
Susanne Mortensen: Francesco – ridderen af Guds nåde
Margaret Mulvihill: Helgener og martyrer
Serier til børn og unge
C.S. Lewis: Narnia Kronikken
M.I. McAllister: Mistelten kronikken med egernet Urchin
Mary Pope Osborne: Det magiske hus i træet
G.P. Taylor: Dopplegangerserien