af Eva Maria Nielsen
Fastetiden er en herlig tid. Foråret er på vej og der er opbrudsstemning over det hele. Alt begynder at spire og blomstre; vinteren og dens dvale er forbi. Og her giver kirken os mulighed for at begynde på en frisk. Jeg elsker denne tid. Fasten er så livsbekræftende, især når den munder ud i Påskenatten og dennes opstandelsesvækkende budskab. Læs om mine erfaringer, op- og nedture med fastetiden og få syv ideer til din fastetid.
Bør vi finjustere vore mål?
Fasten har nu været over os i nogle uger. Måske er det på tide at genopfriske begejstringen og finjustere vore ”mål”?
Selv om mål måske ikke er det rette ord i denne sammenhæng. I min barndom var fastetiden meget enkel, men også lidt kedelig. Det betød simpelthen: kødløse dage (på abstinensdage og hver fredag). Det var ikke et problem for mig, for jeg spiste ikke kød. Faktisk var det en lettelse, for så kunne jeg undgå de uendelige diskussioner med min bekymrede mor, om jeg nu også fik næring nok. Og så var der ikke slik og alkohol. Man tog til korsvejsandagt og gik til skrifte. Og naturligvis blev der samlet penge til Missio. Men faktisk husker jeg ikke fastetiden som en tid, der adskilte sig så meget fra vor almindelige katolske hverdag. Det var bare sådan. Der manglede halleluja i messen; men ellers …
Fastetid – mindre er mere
I dag er jeg selv mor. Udfordringen er nu, i en ret så sekulariseret verden og et overflodssamfund, at hjælpe min dreng til at forstå at: Mindre er mere. Solidaritet er vigtig, fordi Jesus blev solidarisk med os. Vi fejrer det liv, han har skænket os.
Alt det, er altså nemmere sagt end levet.
Men at mindre er mere, det synes Junior nu ikke er ret indlysende. Vi har prøvet forskelligt derhjemme, og ikke alt har givet mening for os som familie. Det har lært mig: Ikke alt er lige godt for alle. Derfor giver det god mening at sætte ord på det, man vil gøre sammen.
Hvorfor ikke vælge en eller anden ting, som hver især vil fokusere på i fastetiden? Min mand har sat sig for at læse i Bibelen hver dag. Jeg har valgt at øve nogle dyder, og Junior er med på, at der kun er slik i weekenden.
Men så giver det også bonus, at man som familie og i fællesskab vælger noget, man vil sætte fokus på. Det gør det nemmere at hjælpe hinanden undervejs. Spørg gerne ind til hinandens beslutninger. Ros dit barn for den indsats, det har gjort. Og hvis nogen en dag har glemt sin beslutning, så er også det noget, som kan bruges positivt. I morgen, nej nu, har vi jo altid chancen for at starte på en frisk. Vi rejser os og begynder igen, som de gamle ørkenfædre sagde.
Her er der syv tips til, hvad I som familie kan fokusere på i fastetiden:
Prøv mad fra fjerne lande
Det behøver ikke kun at være chokolade, slik og småkager og kager, som man holder fingrene fra i fastetiden. Men vælg et eller andet fra eller til: Det er godt at opleve, at selv om man har adgang til alt i vort samfund, så er det ikke altid nødvendigt at bruge alt, hvad man kan få. Man kan vælge noget fra, f.eks. flødesaucer, og vælge noget til: Lav en ugentlig suppedag eller en vegetardag. Hvad med en ugentlig dag, hvor I laver mad efter en opskrift fra et land, I vil støtte økonomisk i fastetiden via et projekt fra en velgørenhedsorganisation? I bestemmer selv!
Prioriter tid til hinanden
2½ time ser vi i gennemsnit fjernsyn om dagen. Så bruger vi også tid på computer og smartphone. Har I ikke lyst til i stedet at finde en fælles dag, hvor I ikke bruger tid på film, computer og smartphone, men på hinanden? Hvordan vil I bruge den nyvundne tid? Spille, tage på udflugt, læse en god bog, hyggesnakke sammen, lave en vild stepdans eller gå en tur sammen?
Vind tid og vælg nyhedsstrømmen fra
På nettet og i medierne bliver vi uafbrudt udsat for visuelle indtryk. Vi læser og hører så meget, at vi næsten ikke kan rumme det hele. Vi scroller gennem alle nyheder. Nogle beskeder er så overfladiske, at vi ikke burde bruge tid på dem. Vælg bevidst negativitet og overfladiskhed fra. Hvad med i stedet at bruge tid på at se, hvad der virkelig er værd at satse på? Hvilke e-mails, newsletters og nyheder er vigtige? Hvad vil jeg beskæftige mig med? Hvilke nyheder behøver jeg ikke høre eller læse? Hvad vil jeg bruge den vundne tid til – med mennesker, jeg synes om? En god bog? En tur til stranden? Hvad vil jeg bruge min tid på? Tid i kirken?
Grin af dig selv
Vi vil alle gerne have det sidste ord, ikke give efter. Det er anstrengende. Nogle gange er det også okay at vælge freden, at være parat til at indgå et kompromis og sige: Jeg trækker mig. Prøv at finde en fælles løsning, smil af den andens særheder og naturligvis også af dig selv, og tag ikke dig selv så højtideligt.
Brug kurve og stofposer
Plast belaster miljøet. Gennemsnitlig bruger vi ca. 71 poser om året. Det er affald, som vi kan undgå, også for at spare på ressourcer og passe på skaberværket. Prøv at handle bevidst – skaberværket siger tak.
Få pulsen op
I min ungdom under energikrisen havde vi bilfrie søndage. Det var søndage med ro, luft og tid til hinanden. Og der var utrolig stille i byen. Vi har alle godt af at bevæge os, og foråret er på vej. Kan du tage cyklen? Stige en station før af bussen/S-toget og gå det sidste stykke? Kan du cykle i stedet for at bruge bilen? At bevæge sig og være udenfor giver vitalitet til alle – voksne og børn. Nogle ture skal køres med bil; men det er fint, hvis man alligevel begrænser sit bilforbrug og tænker sig om.
Lav maden sammen og fra bunden
Prøv at bruge tid på at lave maden fra bunden i stedet for at købe færdigretter. Tilbered den sammen. Selv at koge en suppe er ikke meget arbejde; men prøv at lave mad sammen, f.eks. én gang om ugen. Planlæg maden, køb ind sammen og lav mad sammen. Gør det til en hyggelig familieaktivitet. Måske kan I også invitere nogen med til bords.
Tal mennesker op og ikke ned
Træn dit sprog og bliv bevidst om, hvordan du taler til og om andre. Vis din respekt for andre, gennem dine ord, opmuntr dem i stedet for at tale ned til dem. Brug hverken skældsord eller bandeord; men overvej, hvordan du siger ting på en positiv måde.Vær bevidst om dit sprog.
Hvis du efterlyser mere traditionelle fasteaktiviteter, kan du downloade en planche med 12 fasteaktiviter her.
God fastetid til dig og dine nærmeste!