I januar fejrer vi igen den hellige Ansgar, vort bispedømmes værnehelgen og nordens apostel. At være en helgen og nordens apostel, det lyder da sandelig som en succeshistorie. Men passer det nu også? Hvem gemmer sig bag dette navn?
af Eva Maria Nielsen
Den hellige Ansgars historiske baggrund er ikke helt så flatterende som legenden. De historiske facts er hurtige på plads. De dinder dem her, for at du kan fortælle de unge om Ansgar. Derefter har jeg udarbejdet en aktivitet samt flere kreative tiltag. De kreative tiltag er mest for de yngste. Selve aktiviteten for mellemgruppen og firmanderne. Husk at tilpasse sproget til din målgruppe.
Baggrundsviden til kateketen
Ansgar var ikke den første missionær i danernes rige
Da Ansgar kom til norden, var det faktisk det andet forsøg på at kristne nordboerne. Før ham var munken Willibrord rejst herop, dog uden succes. Dengang dannede floden Ejderen grænsen mellem danernes rige og Frankerriget, som Karl den Store havde samlet. Hans efterfølger, Ludvig den Fromme, ville nu danne et kristent storrige.
Harald Klak, en af dem, der higede efter kongemagten i danernes rige, blev drevet i landflygtighed af sine rivaler og søgte hjælp hos kejser Ludvig den Fromme. Ærkebiskoppen af Reims, Ebo, var ansvarlig for missionen nordpå, og han forklarede Harald, at han måtte lade sig døbe, hvis han ønskede kejserens støtte i sin kamp for kongemagten over det danske område.
I 826 lod Harald sig døbe i Mainz, og sammen med ham blev hans kone, søn og et stort følge døbt. Kejser Ludvig, hans gudfar, iklædte ham dåbskjolen. Efter at kejseren havde givet Harald rige gaver, drog han tilbage til Danmark.
Han fik to munke med på vejen, og den ene af dem var Ansgar.
Ansgars mission og urolige politiske forhold
Ansgars mission mislykkedes også på grund af de urolige forhold i Danmark. Derfor rejste han i 830 videre til handelsknudepunktet Birka i Midtsverige og byggede med de svenske stormænds tilladelse en kirke.
Da paven oprettede et ærkebispesæde i Hamburg, blev Ansgar den første ærkebiskop i Hamborg. Hamborg var en slags kommandocentral for den nordiske mission. Missionen skulle starte der. Ansgar fik da også et så godt forhold til danerkongen, Horik d. 1., at han kunne bygge kirke i Hedeby (Slesvig). Men også dette missionsprojekt gik i stå. Danske vikinger hærgede Hamborg, og Ansgar flygtede til Bremen, hvor han døde i 865.
Den hellige Ansgar: en facetteret personlighed
Selv om det havde været Ansgars livsdrøm, fandt den kristne tro ikke fodfæste blandt danerne eller i det øvrige norden, mens Ansgar levede. Men alligevel bliver Ansgar ikke glemt. Vi ved rigtig meget om Ansgar takket være hans breve og den levnedsskildring, som Rimbert, Ansgars efterfølger på ærkebispesædet i Bremen, skrev om Ansgar. Rimbert havde kendt Ansgar personligt. Han fortæller, at Ansgar havde mange forskellige sider. Han var en from og forsagende munk og samtidig en fast og handlekraftig kirkefyrste.
Legender har en kerne af sandhed, men måske ikke altid en historisk sandhed.
Tipps til undervisning:
Hvordan kan Ansgar blive til inspiration for børn og unge?
Børn og unge kan genkende meget af deres egne følelser i Ansgars liv. Tag udgangspunkt i det, de er fælles om og sæt en samtale i gang.
Ansgar liv handler om drømme, om mod, om at turde, om at være alene, om at gå fallit. Det er de helt store emner, ikke bare for os voksne, men også for unge mennesker.
Ansgar var modig. Faktisk var han én af de få, der var modig nok til at rejse med den danske Harald Klak til danernes rige i det høje nord for at virke som præst. Næsten ingen ville derop. For alle vidste, at nordboerne var vilde. De var farlige. Og frem for alt ville de ikke have nogen til at forkynde om denne svage Gud, som lod sig korsfæste.
Vi ved faktisk ikke, om Ansgar var bange for at tage herop. Mon ikke han var det? Han må have hørt om de vilde vikinger. Men han var modig, fordi han alligevel rejste. Det betyder intet, om man er bange eller ej, for at være modig. Men man er modig, når man gør det rigtige, på trods af at man måske er bange.
Og det gjorde Ansgar.
I hver legende og helgenberetning gemmer der sig noget sandt. Sandt er det også, at Ansgar drog til norden for at missionere. Han var rigtig glad for sin tro. Det har ikke været nemt at sige farvel til sit land, sin familie og sine venner og flytte til et andet land. Og slet ikke at flytte til nogen, som havde en helt anden tro og overbevisning og leve blandt dem og alligevel bevare sin egen overbevisning.
Sandt er også, at Ansgar byggede kirker, han frikøbte slaver, han bad og han underviste, mens han flyttede meget rundt. Han levede både i Danmark og i Sverige, og til sidst kom han til Hamborg, fordi han blev biskop der. Men så angreb vikingerne byen, og Ansgar måtte flygte igen. Han kom til Bremen, en lille by syd for Hamborg.
Til sidst var der ikke meget tilbage af det, Ansgar formodentlig havde drømt om, da han var ung, at vinde vikingerne for den kristne tro. Han vandt faktisk ikke mange. Kirken var skrøbelig på det tidspunkt.
Men netop fordi Ansgar var så modig, så tro mod sig selv, netop derfor kunne mennesker heroppe ikke glemme ham.
Rimbert har skrevet en bog om Ansgar og fortalt: Ansgar bad meget. Han skrev mange bønner, og det var bønnen, som gav ham kraft i al den modgang han mødte på sin vej.
Forslag til undervisning om Ansgar
Du har brug for: Tavle eller papir og skriveredskaber samt tape. Placer fire store ark papir på gulvet i lokalet. Der skal være skriveredskaber nok ved alle fire ark papir/plancher. Skriv disse ord som overskrifter øverst på plancherne: fremmed, modig, succes, drømme.
Du kan spille soundtracket fra ”Vikings” eller noget gregoriansk sang fra et kloster.
Sådan gør du:
- Spil evt. musik, og lav en brainstorm om begreberne fremmed, modig, succes, drømme sammen med de unge. På den måde tager du udgangspunkt i deres erfaringer. De har 5-10 minutter til at skrive deres tanker om de enkelte emner ned på papirerne/plancherne.
- Bagefter er det en god idé at gennemgå alle plancher – enten i små grupper, som så samler op i plenum, eller sammen med hele gruppen. Du kan læse op og spørge de unge, om de vil uddybe eller tilføje noget. Kan de genkende sig i noget af det? Giver det genklang?
- Sammenfat det, de unge har talt om, ved nu at fortælle dem om Ansgar.
Sådan kan du forberede dig:
Vil du vide mere om Ansgar, så kan du købe vor bog ”Ansgar og de vilde vikinger”. Dertil har vi et materiale med mange aktiviteter rundt om Ansgar, kristningen, middelalderen og munkene. Lærervejledningen ligger online og er gratis. Se her.
Flere kreative aktiviteter
Ansgar kaldes nordens lys. Du kan lave en krukke til lys, som de unge kan tage med hjem.
Du har brug for: Tuschfarver til glas og porcelæn, glas, renseklud og en ovn. Det kan alt sammen købes i en velassorteret hobbybutik.
Sådan gør du:
Alle får et glas, som er fedtfrit, rent og tørt. De tegner med konturtuschfarve til glas og porcelæn på overfladen af glasset. Det kan være blomster, kristne symboler eller et mønster, en kopi af et Danmarkskort, en munk, en kirke osv.
Lad glasset tørre, og farvelæg det med tuschfarve til glas og porcelæn. Det er en god idé at bruge typen med pumpespids og dækkende farver. Glassene bør tørre i minimum 4 timer, så de unge kan ikke tage deres glas med hjem samme dag.
Derefter hærdes de dekorerede glas i ovnen. Afhængig af hvilken type tusch, der er valgt, er der bl.a. forskellige hærdetider. Det kan variere mellem 30 og 90 minutter. Glassene bør stilles i en kold ovn. Følg anvisningen på tuschfarven.
Lav dit eget bogmærke med en bøn (evt. fra Ansgar)
Du har brug for: Uldgarnsrester, saks, gavevedhæng, evt. et billede af Ansgar eller et kort over de skandinaviske lande.
Inspirationen til aktivteten er hentet her: Se gerne, for billederne forklarer fint, hvordan du lynhurtig kan lave en pompon og et bogmærke.
Alle laver et bogmærke med en pompon. På det lille vedhæng kan I skrive en bøn af Ansgar (se evt. bønnerne fra Bønnebogen, s. 240f) eller også jeres egen bøn.