Hvordan “dagen for joggingbukser” får mig til at bede

Jeg er vokset op med den liturgiske kalender, som byder på mindst en helgen til hver dag.

I dag møder jeg udover dagens helgen ofte et andet fænomen på de sociale medier. Efterhånden findes der næsten hver dag noget, som man fejrer eller husker. Det kan være de mest sjove eller mærkelige ting.
Vidste du, at man den 24.1. holder en grine-højt-dag? Nej, så har du nu tid til at forberede dagen. Eller den 14.4. er en universel dag til at kikke op på skyerne. Jeg må indrømme, at det kan jeg godt lide. Den 17.7. er dagen for chokolade og i dag, den 21. januar, er dagen for joggingdragten.

Det får mig til at trække på smilebåndet. Det er mandag, og jeg har ikke taget joggingbukser på, mens jeg er på arbejde. Men jeg tænkte på vej herned, at joggingbukser er rigtig fine at tage på, når man bruger tid på bøn eller på en opmærksomhedsøvelse, for at falde til ro.

Derfor får du i dag, hvor vi nu husker på joggingbukserne verden over og deres gode indvirkning på vort daglige liv, lige en lille introduktion, hvordan du kan bruge en opmærksomhedsøvelse i din undervisning.

Ofte er børn og unge, men også vi voksne, urolige eller også trætte, når vi kommer til undervisningen. De unge har været i skole, har allerede fået et hav af visuelle indtryk. De fleste af os har brug for at geare ned og fokusere på det, man vil fordybe sig i den næste time.

Med den nedenstående øvelse kan du øge de unges opmærksomhed og vise de unge en form for bøn, som de kan bruge, hvorend de går og står. Brug øvelsen især, når du kan mærke at de unge er opkørt, urolige og du vil skabe mere koncentration.

Kristen meditation med Jesusbønnen

  • Afsæt 5 minutter med fred og ro før I begynder med dagens program. Find et roligt sted, gerne  i kirken, hvor I ikke bliver forstyrret. Husk at slukke for telefonerne.
  • Hvis du vil starte din undervisning med en fast opmærksomhedsøvelse er det en god ide, at bruge samme sted, hver gang du samles med de unge. Det kan forstærke effekten.
  • Sæt dig på en stol/kirkebænk, der er god til at sidde på, men ikke så god, at du falder helt sammen. Hold hoved, hals og ryg ret. Løft dit hoved. Forestil dig, at nogen holder dit hoved i en snor og trækker det op.
  • Slap af i pandemusklerne, øjenmusklerne og ansigtsmusklerne. Bid ikke kæberne kraftigt sammen, og lad tungen ligge afslappet i munden. Slap af i skuldre, hænder og fingre.
  • Luk nu dine øjne, og læg hænderne lige over knæene. Koncentrer din opmærksomhed om at trække vejret. Mærk, hvordan din mave udvider sig, når du ånder ind, og hvordan din brystkasse løfter sig. Gør gradvist åndedrættet dybere ved at bruge mellemgulvet, og lad indåndingen følge lige efter udåndingen. Brug et par minutter på det.
  • Hold vejrtrækningen ubesværet og regelmæssig. Hvis det er svært at fokusere på din vejrtrækning, kan du tænke Jesus, mens du trækker vejret ind og Kristus, når du ånder ud. Fortsæt med at trække vejret ubesværet og regelmæssigt, mens du siger Jesus og Kristus under indånding og udånding.
  • Hvis du tænker på noget eller bekymrer dig om noget, så lad disse tanker komme frem. Slip dem igen, så du atter kan koncentrere dig om åndedrættet og bønnen. Tankerne er som skyer på himlen, de kommer og går. Du kan lægge mærke til dem, men hold dem ikke fast. Følg dit åndedræt og bed stille og roligt: Jesus Kristus.
  • Fortsæt i 5 minutter, mens du gentager lydene i harmoni med vejrtrækningen. Når tiden er inde til at stoppe, tager du et par dybe ind- og udåndinger og åbner forsigtigt øjnene.

God fornøjelse med denne joggingbukser-opmærksomheds-bøn.

Og for øvrigt: I dag fejrer vi også den hellige Agnes. Hun var jomfru og martyr. (For ikke helt at glemme vor smukke liturgiske kalender :-).)