Nu er det jul igen …

En aktivitetet omkring emnet ”jul”

Adventstiden er kommet, og så er jeg klar til at sætte fokus på julen i katekesen. Naturligvis ved jeg, at adventstiden er en tid, hvor jeg må øve mig i at vente. Denne tid må få sin tid, plads og fylde. Men når det nu er sagt, så vil katekesen også handle om jul, netop fordi vi i adventstiden forbereder os til julen og sætter ord på den. Brug adventstiden til at tale om ham, som vi venter på, og sæt ord på, hvorfor Jesu fødsel i en stald julenat for altid har ændret vores billede af Gud.
Her kommer to forslag til, hvordan du derhjemme eller i katekesen kan bringe julens tema i spil sammen med børn og unge og hvordan I sammen kan spore jer ind på julens betydning.

Dette skal du forberede: Fyld en skotøjsæske eller pose med forskellige juleting, dvs. lys, stjerne, krybbefigur, gran, engel, hjerte, due, kugle, klokke, nelliker, kanelstænger, nødder og mandariner. Sørg for, at deltagerne ikke kan se tingene; læg evt. et klæde over eller gem dem i en pose.
Derudover har du brug for et halstørklæde, så en af deltagerne kan få bind for øjnene. Alle får skiftevis bind for øjnene.

Aktiviteten handler om, at alle én for én tager én ting ad gangen ud af æsken, mens de har bind for øjnene. De føler på det, de nu holder i hånden, og så gælder det om at gætte og forklare, hvad det er. Hvis børnene er meget små, skal de måske hjælpes til at finde frem til betydningen af julen.

Hvad kan du sige om de forskellige ting?
Efterfølgende kommer her nogle ideer til, hvad man kan tale om ved de forskellige ting

 • Lys giver varme. I julen tændes håb i en mørk tid.
 • Stjernen viste vejen til Betlehem; den lyser om natten og kan også i dag vise vej.
 • Hyrde: Hyrderne var ikke velansete; men de var de første, der fik det lille Jesusbarn at se. Jesus blev født for alle.
 • Gran/juletræ: Juletræet er et grantræ, og gran er grønt hele året rundt. Det er ligesom en gren fra livets træ.
 • Englene sang og fortalte om Jesu fødsel. Ligesådan bør vi også fortælle andre om Jesu fødsel.
 • Lys: Jesus har sagt: Jeg er verdens lys. Derfor skinner lysene på adventskransen også stærkere, jo nærmere vi kommer julen.
 • Hjerte viser, hvad Julen handler om, nemlig at Gud har et hjerte, som banker for os. Vi kan også vise, at vi har et hjerte, som slår for Gud og mennesker.
 • Duen symboliserer fred, og Jesus kom med et budskab om fred. Vi ønsker fred for os alle på jorden. Vi ved, at selv om Gud er trådt ind i vor verden, så findes der stadigvæk ufred og ondskab hos os. Julens budskab er en kærlighed, som også favner fjenden. Gud selv sprængte grænser, da han blev menneske. Derfor kan vi også sprænge alle grænser mennesker imellem og vælge fred og kærlighed.
 • Kuglen minder os om jorden; som er skabt af Gud. Jorden er et godt sted at bo. Vi kan takke for naturen og livet. Tal f.eks. om, hvordan I kan passe på naturen, som er en kostbar gave, som vi har fået af en god ven.
 • Nelliker og kanel er krydderier i vort julebag. For med Jesu fødsel kom der glæde og fest ind i verden og et helt nyt krydderi: Gud siger, at han elsker os så meget mere, end vi kan forestille os.
 • Mandariner spises ofte i advents- og juletiden. De giver ny energi, og når vi piller dem, dufter det frisk. Julen er en ny begyndelse. Vi kan starte på en frisk.
 • Nødder er hårde udenpå, men lækre og bløde indeni. Julen er også mere end blot det ydre. Og det lille barn er jo mere end et lille barn. Det er Guds søn.