af Eva Maria Nielsen
I dag er den hellige biskop Nicolaus (Nikolaj) mest kendt som julemanden, der bringer julegaver til børn. Okay, vor julemand er beslægtet med Santa Claus fra den engelsktalende verden, men historien om denne Santa Claus har sin oprindelse i beretningerne om den hellige Nikolaj, biskoppen af Myra. Hans fest fejrer vi den 6. december. Vi har kun få historiske oplysninger om denne biskop, men til gengæld fortælles der en række legender om ham. Nikolaj har nemlig været en af de mest elskede helgener i både Øst- og Vesteuropa. Det vi ved om denne mand er dette: Biskop Nikolaj levede cirka år 270-342 i det nuværende Tyrkiet. Han voksede op i byen Patara, hvor hans forældre handlede med korn. Senere blev Nikolaj biskop af Myra, som ligger i det sydvestlige Lilleasien. Dengang blev de kristne forfulgt (303-313) og også Nikolaj blev kastet i fængsel. Efter hans død blev han lagt i en sarkofag, som menigheden skjulte i en grotte uden for byen, og meget snart, længe før Nikolaj blev helgenkåret i år 655, blev graven et berømt valfartssted. I de næste århundreder blev der bygget et utal af kloster og kirker, som blev indviet til denne helgen.
Hvad fortælles i legenderne om Nikolaj? Nikolaj viser sig altid som hjælper og velgører, når mennesker er i nød. I en legende fortælles det, at biskop Nikolajs nabo var så fattig, at han kun kunne redde sig fra fattigdommen, hvis han solgte sine døtre til et bordel. Det fik Nikolaj nys om og for at redde dem fra denne skæbne, kastede han tre nætter i træk en pung med guld ind ad familiens vindue. I mange andre fortællinger optræder biskoppen som en forklædt og usynlig hjælper. I dag er han værnehelgen for søfarer, jomfruer og især børnene. Sydpå findes der en tradition om, at biskop Nikolaj også dukker op i de private hjem og kommer med ris og ros og gaver. For at påkalde sig Nikolajs’ opmærksomhed sætter børnene sko, strømper og nogen gange også skibe frem, som Nikolaj kan lægge sine gaver i.
Illustration af spillet: Frau Karin Cordes / c Bonifatiuswerk.
Selskabsleg, som I kan hygge jer med, ikke kun på Sankt Nikolajs dag (6.12.
-
Sådan gør du: Lav en udskrift af spillet ”Sankt Nikolajs slæde”, som du lægger på bordet. Hav en pose med godter parat, f.eks. noget chokolade, nogle nødder, mandariner, lakrids osv. Alle spillere får en spillefigur, f.eks. en figur fra et ludospil. Den, som først når målet, får lov at tage nogle af godterne op af Nikolajs sæk. Derefter går det efter tur.
Alternativ: Vinderen får lov til at tænde lyset på adventskransen.
Spillets regler:
Standser du på et felt med Nikolajs pakkede slæde, må du rykke fire felter frem.
Standser du på et felt med en tom slæde, skal du gå fire felter tilbage.
Standser du på et felt med et æsel, som er læsset med bagage, må du rykke tre felter frem.
Standser du på et felt med et æsel uden bagage? ØV, du skal rykke tre felter tilbage.
Standser du ved et felt med søde sager, skal du springe en omgang over.