Var Jesus ikke bare et godt menneske og en klog guru?

Nogle mennesker siger, at Jesus bare var en mand, der havde et kald – ligesom profeterne – til at tale om Gud. Men, hvis Jesus virkelig var et godt menneske, så kunne han ikke have sagt, at han var Gud, for det ville have været løgn, og en løgner er ikke et godt menneske.

# Tosset som et pocheret æg?

Den engelske forfatter C.S. Lewis advarede dem, der var villige til at acceptere Jesus som en stor moralsk leder, men ikke som Gud: ”Et menneske, der blot var et menneske, men sagde de ting, Jesus sagde, ville ikke være en stor morallærer. Han ville enten være sindssyg – på linje med en mand, der påstår, at han er et pocheret æg – eller også ville han være Djævelen selv. Enhver må træffe et valg. Enten var og er dette menneske Guds Søn, eller også er han en galning eller noget endnu værre” (’Dette er kristendom’).
Der er altså, ifølge Lewis, tre muligheder: (1) Jesus var sindssyg, (2) Jesus var ond, eller (3) Jesus var (og er) Gud (se tweet 1.27).

# Sindssyg, ond eller Gud?

I evangelierne er der et par personer, der kaldte Jesus vanvittig (Joh 10,20). Men de fleste anerkendte, at han kunne diskutere rationelt og derfor ikke var gal. Selv hans fjender kunne ikke anklage ham for at være ond i ordets egentlige forstand. Tværtimod udførte han overnaturlige, gode gerninger. Når han blev spurgt, om han var Kristus eller Messias, henviste han til de mirakler, han havde udført: ”Blinde ser, og lamme går, spedalske bliver rene, og døve hører, og døde står op, og evangeliet forkyndes for fattige” (Matt 11,4-5). I mange år havde profeterne forudset, at Gud en dag ville sende Frelseren, som ville gøre disse ting (Es 29,18-19). Og så skete det! Da de så dette, sagde folk: ”Sådan taler en dæmonbesat ikke; kan en dæmon da åbne blindes øjne?” (Joh 10,21). Mest usædvanligt af alt var de ting, som Jesus sagde om sig selv (se tweet 1.28), nemlig at han var ét med Gud. Han udførte store mirakler og talte om Gud som en, der har et helt nært kendskab til ham. En mand, der kan alt dette, må være mere end bare en klog guru – han må være Gud selv!

En god og vis person kan ikke forsone os med Gud, som Jesus gjorde.
Jesus er både menneske og Gud: han ønsker og ER vores frelse.


Teksten er fra bogen Tweet med Gud.


Tweet med Gud

Korte tweets og længere svar omkring alt omkring den katolske tro.

Læs mere om bogen og bestil den her