Den glemte vej vil lykken, som du helst ikke vil høre

I den vestlige verden bruges der hvert år milliarder af kroner på helse- og slankeprodukter. Men det lader til at den eneste kur, de fleste af os har brug for, er en smule disciplin. Men vi ønsker ikke nogen disciplin. Vi foretrækker en eller anden reklame, der siger til os, at hvis vi tager den og den pille, to gange om dagen, hver dag, så kan vi spise hvad som helst vi ønsker og når som helst vi ønsker det. Vi vil gerne have, at der er nogen, der fortæller os, at ved at bruge det træningsinstrument i tyve minutter to gange om ugen, så vil vi komme til at ligne en topmodel. Vi vil gerne have, at der er nogen, der siger til os: ”Du kan blive sund og lykkelig uden disciplin”.

Sandheden er dog, at man ikke kan blive lykkelig og sund uden disciplin. De to er inderligt forbundne.

Og dette er naturligvis en af de store ting, der adskiller Kirken og verdenskulturen. Det budskab, som verden bliver ved med at give os med inderlig begejstring er ”Du kan være lykkelig uden disciplin. Gør hvad som helst, du kan lide, og du vil blive lykkelig”. Hvorimod Kirken siger: ”Du kan ikke blive lykkelig uden disciplin. Faktisk er disciplin vejen til lykken!” Begge budskaber lover lykke, men de kunne ikke være mere i modsætning. Så hvad er det, der faktisk vil lede os til at finde den lykke, som vi er skabt til at nyde, og som vi så inderligt hungrer efter?

Kirkens budskab er et rigtigt svært budskab at komme med. Hvis vi har prøvet, at kalde andre til disciplin, så ved vi hvor svært, det kan være at komme med sådan en tale. Og dog er Kirken blevet ved med at holde fast på dette budskab op igennem tiderne, fordi Kirken er dybt rodfæstet i forståelsen af, hvad der skal til for at mennesket kan trives og blomstre op. Kirken har en vision, en helhedsvision og en hellighedsvision, for mennesket, og alt, hvad Kirken gør, skal hjælpe hendes medlemmer til at blive mere som Gud har skabt dem til at være.

Fra Genopdag den katolske tro.

Noget, du kan gøre

Sig i dag “nej” til en lille ting, som du ellers havde lyst til. Fx. salt eller peber i maden.
Øv dig på den måde i selvdisciplin.
Afsæt tid til stilhed, bøn og bibellæsning i 10 minutter.

Bøn

Herre,
tag og modtag al min frihed,
min erindring, min forstand og hele min vilje,
alt, hvad jeg ejer og har.
Du gav mig det,
og til dig, Herre, giver jeg det tilbage.
Alt er dit, råd over det helt efter din vilje.
Giv mig din kærlighed og nåde,
for det er alt, jeg behøver.

Ignatius af Loyola

Fra Bønnebog