Din checkliste til katekesens søndag

Af Eva Maria Nielsen

Nu er undervisningen blevet skudt i gang i de fleste menigheder. Marker det og hold Katekesens søndag i din menighed. Hvis du aldrig har prøvet det eller spørger du dig, hvorfor du overhovedet burde gøre det, så læs videre.

Når du holder katekesens søndag, viser du at:

 1. Katekese er vigtig. Du gør det klart, at det at give troen videre til andre har en høj prioritet i menigheden og er vort fælles ansvar. Lad alle forstå, at det er en værdigfuld og anerkendt opgave i menigheden at være kateket.
 2. Katekese udvikler ens egen tro, fordi du som kateket bliver nødt til at fordybe dig i din tro, sætte ord på den og dermed finder ud af, hvor vigtig den er for dig.
 3. Menigheden støtter kateketerne. Katekese er ikke bare en aktivitet blandt mange, men kirkens hjertesag. Her videregiver kateketerne den tro, som menigheden lever (af). Gør klart, at alle i menigheden kan og bør dele deres tro med andre. Kateketerne er blevet udvalgt til at tage sig af menighedens børn og unge – men altid på menighedens vegne. Katekese er fællesskabets ansvar.
 4. Forældrene er barnets første kateketer. Vis forældrene, at du er glad fordi de kommer med deres barn til katekesen. Du kan styrke forældrene i deres forældreansvar, for de er deres barns første kateketer. Evt. kan du bede forældrene at gå frem sammen med deres barn og kateketen for at blive velsignet.
 5. Børnene er velkomne i menigheden. Mange børn har ved undervisningsstart deres første kontakt med menigheden. Meget er fremmed og anderledes. Vis dem, hvor glad du er for at se dem i menigheden og være sammen med dem i og ved kirken. Det er vigtigt, at disse børn føler sig som del af det levende fællesskab i menigheden og oplever, at de ved at begynde at gå til katekese, indgår en pagt om at forberede sig til deres fest (1. kommunion, firmelse…) og kommende liv i menigheden.

 

Trin for trin til katekesens søndag

 • Vi har forberedt alt, så du nemt kan komme i gang. Læs her din personlige checkliste for at holde kateksens søndag.
 • 1. Bestem datoen

  Hvornår vil du holde katekesens søndag i din menighed? Vælg gerne en søndag, hvor I alligevel holder familiemesse.

 • 2. Download plakaten

  Download plakten og hæng den op i god tid.

  Kan du ikke selv printe plakaten ud? Så kontakt os. Vi kan printe den ud i farver for jer og sende den pr. post, (det koster kr. 25,- inklusiv forsendelse) giv blot besked på pastoral@pastoral.dk eller telefon 33 55 60 50! Husk at sige om I skal have den i A4 eller A3.

 • 3. Inviter til katekesens søndag

  Inviter alle familier, børn og unger til denne søndag – send evt. en personlig indbydelse ud på forhånd.

  Husk også dem, der går til voksenundervisning, følger et kursus eller som forbereder sig til dåb eller optagelsen i Kirkens fulde fælleskab. De velsignes sammen med deres undervisere og støttepersoner.

 • 4. Download velsignelsen

  Download velsignelsen her.

   

 • 5. Velsign kateketer, børn og forældre

  Kald kateketer, voksne, unge og evt. deres forældre frem og velsign dem under messen. Du kan gøre det efter prædikenen – eller lige før afslutningen af messen. Velsign den enkelte med håndspålæggelse og ved navns nævnelse.

Bonusideer som vil sparke liv i din menighed

 • Lad en eller flere kateketer fortælle om deres oplevelser. Kom ind på: Hvordan blev jeg kateket? Hvorfor er jeg kateket? Hvordan styrker det min egen tro? Hvad er katekesens glæder og udfordringer? Dette kan enten gøres under gudstjenesten eller ved en efterfølgende kirkekaffe eller fest.
 • Lav en plakat til ophæng i våbenhuset med billeder og navne, af alle kateketer og børn/voksne, og anbefal dem til menighedens forbøn.
 • Forbered på forhånd nogle postkort med billeder og navn af de hvert enkelt barn. Bed menigheden om at trække et navn og bede for dette barn, kateketen og dens familie. Den, der trækker kortet, er barnets bønneven. Det styrker menighedens bevidsthed om, at katekse er et fælles ansvar. Samtidig lærer børnene også en anden voksen at kende og føler sig mere hjemme i menigheden.

Er du blevet tændt på at holde katekesens søndag?

 • Gør det til en glædens fest
 • Ros og tak dem, der bruger kræfter på kateketisk arbejde.
 • Vis glæden over, at vi må tro.

Din begejstring smitter og alene det vil lette rekrutteringen næste år, hvis alle forstår, at det er en værdigfuld og anerkendt opgave i menigheden at være kateket. Du motiverer også kateketen frem til et nyt års undervisning!

Så, sæt katekese på dagsorden og hold katekesens søndag.

Kunne du bruge ideen til noget?EMN_web

Du er velkommen til at ”like”, kommentere og dele på Facebook og dit sociale netværk osv. Fortæl om Katekesens søndag i din menighed. Jeg glæder mig til at høre om dine ideer og tanker!

 Hilsen, Eva Maria