Hvad 15 minutters åndelig læsning om dagen kan gøre

”15 minutter om dagen,” sagde en gamle præst til mig dengang. ”Det er utroligt, hvor stærkt 15 minutter med den rette bog kan bevæge din sjæl.”

Om morgenen, om aftenen, i frokostpausen, ligegyldigt hvornår, men find 15 minutter hver dag til at give dig selv åndelig og intellektuel føde fra en god bog. Prøv at gøre det på samme tid hver dag. Måske er det bedst, inden du går på arbejde. Måske lige inden du lægger dig til at sove. Eller det kan være, mens du spiser frokost. Find en stille krog derhjemme eller på arbejde og læs i din bog.

Du behøver ikke at læse to timer hver dag, 15 minutter er nok. Men gør det hver dag. Tag den åndelige læsning til dig som en daglig rutine. Gør det til en del af din livsstil. Husk, at den katolske tro og praksis ikke er et sæt livløse regler og påbud; det er en livsstil. Begynd at opbygge den livsstil. Læs 15 minutter hver dag, så det bliver en vane – vores liv forandrer sig, når vi ændrer vores vaner.

En af de udfordringer, som kirken står over for, er det store behov for voksenundervisning. Flere generationer har været gennem det katolske uddannelsessystem uden at have fået mere med end et lille grundlæggende kendskab til den katolske tro. Dertil kommer, at flere og flere katolikker vælger ikke at sende deres børn i katolsk skole eller til undervisning i kirken. Tilsammen har det en katastrofal betydning for de kommende generationer.

Vi kunne drømme os til mange forskellige former for voksenundervisning, men mit forslag er, at vi opfordrer katolske voksne til at læse gode, åndelige bøger. Vi kan ikke indhente det forsømte fra den ene dag til den anden, men 15 minutter om dagen er et godt sted at starte.

Mange vil uden tvivl overhøre mit forslag, og andre vil ryste på hovedet ad det, fordi det er så enkelt. Men den enkleste løsning er som regel den bedste, og vi kan ofte finde løsningen på vores moderne problemer i vores gamle traditioner.
Åndelig læsning er et godt eksempel på en gammel løsning på et moderne problem. Hvis hver eneste katolik begyndte at læse en god katolsk bog i 15 minutter om dagen, ville det virkelig være en ”game changer” for kirken i dag.

Hvor stor en procentdel af katolikkerne tror du har læst en katolsk bog inden for det seneste år? Det spørgsmål har jeg på det seneste stillet tilhørerne til mine foredrag. Det ser ud til at ligge på omkring én procent.

Prøv lige at forestille dig, hvad der ville ske, hvis alle katolikker i dit sogn læste en god åndelig bog i 15 minutter hver dag. Hvilken forandring ville det betyde for din sognekirke? Hvis alle katolikker brugte 15 minutter hver dag på at lære noget om deres tro, hvor meget ville kirken så have forandret sig om et år? Om fem år? Om ti år?

Rom blev ikke bygget på én dag. De fleste store ting er blevet til skridt for skridt.

15 minutter om dagen.

Uddrag fra Genopdag den katolske tro af Matthew Kell