Hvordan skriftemålet kan gøre dig til en Tiger Woods i dit eget liv

Såvel Michael Jordan som Tiger Woods har en utrolig evne til at se på deres eget spil og få øje på både deres svage og deres stærke sider. Når de har gjort det, arbejder de målbevidst på at gøre deres stærke sider fuldstændig uigennemtrængelige og på at gøre deres svage sider til stærke sider. En idrætsudøver i verdenseliten ville aldrig drømme om at ignorere en svaghed. Idrætsudøvere på topplan ønsker at kende deres egne svagheder bedre end nogen anden. Hvor mon de har fået den holdning fra?

Tror du, at den idé er frugten af et par generationers sportspsykologi? Mon det er noget, Michael Jordan har fundet på og siden givet videre til Tiger Woods? Er det en idé, der bare er dukket op inden for de sidste 25 år? Svaret er nej.

Det er klassisk katolsk spiritualitet at blive bevidst om sine svagheder for derefter at gøre netop de svage sider til stærke sider. I 2000 år er eliteudøverne inden for kristendommen, altså helgenerne, gået ind i stilhedens klasseværelse, taget et ydmygt og ærligt overblik over sig selv og vurderet deres egne stærke og svage sider. Bevæbnet med den indsigt er de så gået i gang med at omforme svaghederne til positive ressourcer, gøre lasterne til dyder. I stilhedens klasseværelse reflekterer de ikke over deres basketball-spil eller deres golfsving, de reflekterer over deres karakter. De stræber efter at yde deres bedste på det allervigtigste felt: i deres maratonløb mod hellighed og indre forvandling. De forstår, at hvem vi bliver, er uendeligt langt vigtigere, end hvad vi gør, eller hvad vi har.

Ved du hvad dine svage sider er? De fleste mennesker har ikke lyst til at vide det. Vi har ikke lyst til at tænke på, at vi har svage sider. Det er ikke noget, vi har lyst til at tale om, og andre skal i hvert fald ikke komme og sætte fingeren på de ømme punkter. Men det er det klassiske tegn på middelmådighed, og middelmådigheden har et fast greb om kirken og hele menneskeheden – det er vores holdning til skriftemålet et klart bevis på. Og når de fleste mennesker ikke er i stand til indrømme, når de har gjort noget forkert – eller ikke vil – og heller ikke vil undskylde noget, så er det noget, der peger i samme retning. Store personligheder vil gerne kende deres svage sider. For de betragter de svage sider som nøglen til en rigere fremtid med større overflod. Vil du ikke også foretrække at have Guds hjælp til dine svage sider i enrum end at tvinges til at arbejde med dem helt offentligt?

 

Dette er et uddrag af ‘Genopdag den katolske tro’ af Matthew Kelly.
Læs mere om bogen her.