Hvad var det nu Mortensaften handlede om? Og hvordan kan vi gøre traditionen mere relevant?

På Pastoral-Centret har vi lavet nogle forskellige materialer, du kan bruge i hjemmet i undervisningen, til at sætte fokus på Mortensaften og genopdage, hvad festen egentlig handler om. (På dette link kan du læse om vores lille hæfte “Sådan fejrer vi Mortensaften” og om den søde børnebog “Da Morten delte sin kappe”). Her får du bare et lille uddrag fra det lille hæfte, nemlig legenden om dengang Morten ikke ville være biskop og forsøgte at gemme sig. Nyd historien.

Legenden om gåsen

Morten var nu gammel og havde været præst i mange år. Han hjalp altid de fattige og mennesker i nød. Og tit på en måde, så han glemte lidt sig selv.

Folk var så glade for ham. Der skulle vælges en ny biskop tænkte folk derfor, at det skulle være Morten.

De kunne ikke forestille sig en bedre leder. Men det var bestemt ikke noget, Morten havde lyst til. Da de kom efter ham, løb han væk, for han troede, han kunne undslippe på den måde.

Morten havde en god plan: Han flygtede ud over nogle marker, til et sted, hvor der ikke var så mange huse, men en enkelt gård. Det var ved at blive mørkt og det ville være rigtig svært at finde ham der, tænkte han.

Men til hans uheld drejede han rundt om en ladebygning og kom til at gå lige ind i en gåsesti. En gås kan faktisk skræppe temmelig højt. Men en hel gåsesti med 20 eller 30 gæs kan lave så meget ballade, så det kan høres flere gader væk. Det ville næsten have været bedre for Morten at blive opdaget af gårdens hund. For selvom den gøede højt, så kunne den ikke larme så meget som alle gæssene i gåsestien. Gæssene blev mega-forskrækkede over Morten, der kom i mørket, og de lavede et utroligt spektakel.

Sådan blev Morten afsløret og til sidst fanget.

Historien ender godt, for Morten blev en rigtig god biskop. Han blev ved med at gøre godt for andre og hjælpe på alle mulige måder. Han viste, hvor god vores verden kan blive, hvis vi husker at tage os af hinanden og tænde næstekærlighedens lys.

Men gåsen? Den blev slagtet. Nogle siger, at det var for at straffe den, fordi den havde afsløret Morten. Andre siger, at det var for at fejre et særligt måltid og tænke på, at næstekærligheden er det vigtigste i vores liv.

Legenden er genfortalt af Marcelino Gauguin

Da Morten delte sin kappe

Da Morten delte sin kappe Forside

Bestil bogen her eller i enhver af landets boghandlere.