Facade eller et autentisk liv?

Vores tid er styret af illusioner og bedrag. Vi har opbygget en hel kultur omkring facader. Alt ser godt ud, men så snart man skraber lidt i overfladen, ser man, hvor lidt substans der er. Den pæne facade er blevet standard. Vi er blevet så døve over for spørgsmålet om ondt og godt, at det i dag er vidt og bredt accepteret, at det er et nødvendigt onde, at man lyver og bedrager. Derfor accepterer vi falskheden, så længe den fremstår i respektabilitetens dunkle lys. Kun en gang imellem er der mennesker, der står frem i samtidens kulturelle mørke og bliver et fyrtårn af ærlighed og integritet.

Men under overfladen, bag ved facaden, består vores tid jo – som alle andre tider – af mennesker som du og jeg. Og hvis man lytter og ser godt efter, opdager man, at folk går rundt med en umættet sult. Vi er skabt til at elske og blive elsket, og i vore dages kultur er der en rastløshed, en længsel efter mere, en dyb utilfredshed med det liv, vi lever. Vi fornemmer, at der mangler noget, og dybt i hjertet ved vi, at den rastløshed ikke kan tilfredsstilles af noget, vi kan købe, eller af nogen verdslig glæde.

Den længsel fylder menneskets hjerte, og det er ikke et tilfælde; alle har den længsel, og det er der en god grund til. Længslerne stammer fra Helligånden (”sjælens sjæl”, som pave Benedikt XVI har kaldt ham). Det er Guds nærvær i vores indre, der kalder os til at give slip på de overfladiske ting i vores liv og opdage det, der ligger dybere.

Vores sult kan ikke stilles af facader, heller ikke af flygtige og forgængelige ting; det er en sult efter noget med substans i. Vores sult handler om sandhed. Mennesker i dag hungrer efter det autentiske, de tørster efter den mindste dråbe alvor, de længes efter at opleve noget ægte.

Fra Genopdag den katolske tro.

 

Noget, du kan gøre

Afsæt tid til at sidde i stilhed i 10 minutter.

Bøn

Herre,
Giv, at vi klart erkender dig som livets herre,
og at vi må tage imod hvert afsnit af vort liv som en gave, der er fuld af forjættelser.
Lad din kærlige vilje ske med os,
så du hver dag tager os i dine barmhjertige arme.
Amen

Johannes Paul II
Fra Bønnebog