Et undervisningsforløb om engle – ikke kun for englebørn

Trænger du til et par ideer om, hvordan du kan tale om engle? Vi har samlet et par kreative ideer til, hvordan du sammen med dine unger kan tale om engle, Guds budbringere eller lave nogen fine engle til pynt sammen. Er du blevet tændt på ideen? Vi har forberedt et undervisningsforløb til dig, så du nemt kan komme i gang.

Læg ud med en samtale om engle:

Kender du historier om engle i Bibelen? Hvad laver de?

Sammenfat jeres samtale nogenlunde sådan:

Ja, engle kommer for at styrke os mennesker – tænk på Elias, hvor englen kommer med noget at spise. De kommer også for at trøste ligesom den engel, som styrkede Jesus om natten. De er Guds budbringere som f.eks. Gabriel, som kommer til Zakarias, Johannes døberens far, og Maria, og de følger én på ens vej – Rafael sammen med Tobit.Engle kommer på Guds vegne. Gud ønsker, at vi skal have det godt og hjælpe hinanden. Vi kan efterligne engle ved at hjælpe hinanden, trøste, styrke, være en god ven.Nogle gange siger vi: Du kommer som en frelsende engel, når nogen kommer og hjælper os. På den måde kan vi også være ligesom en engel for hinanden.Fortæl til sidst en historie om en ”engel”, du har mødt, f.eks. at du er blevet glad for noget, en anden har gjort/sagt til dig. Børnene må gerne fortælle noget lignende, hvis de har lyst.Du kan læse om engle her:

(Der findes endnu flere beretninger om engle i Bibelen, så gå bare på opdagelse! Eller lån Bob Hartmanns bog: Det vrimler med engle)

 

© Angel of Berlin/Werner Kunz/www.Flickr.com

Udarbejdet efter en ide af sognepræst Pernille Nærvig Petersen.

Flere kreative ideer

  • Billedbetragtning

    Læg billeder af engle i midten. Du kan enten købe postkort eller printe engle ud fra internettet. Lad de unge selv vælge et billede af en engel. Del med hinanden, hvorfor I netop har valgt dette billede frem for et andet.

    • Hvad kan I se?
    • Hvad kan I lide?
    • Hvad er specielt?
    • Hvordan ser englen ud?
    • Hvad gør han?
  • Skriv et englebrev

    Alle skriver eller tegner nu et englebrev til én, som de selv vælger.

    Et englebrev skriver eller tegner vi, når vi skriver eller tegner engleagtige ting, dvs. ting, som den, der får brevet, bliver glad for.

  • Lav din egen engel af papirtefiltre

    Materialer: (brugte) tefiltre, husholdningsfilm, lim, ståltråd, hasselnødder og perler, saks.

    Sådan gør du For at englene skal blive rigtig flotte, er det en god ide – og det er sandt – at lave dem af brugte/ubrugte tefiltre.

    Læg tefilteret med bunden i vejret. Lim en hasselnød, som skal være englens ansigt, fast midt på posens bund. Klip et stykke ståltråd (ca. 25-30 cm) af, og vikl det omkring tefilteret ca. 3-4 cm nede. Nu har din engel en talje. Du må gerne vikle rundt nogle gange. Sæt nogle perler på tråden som ekstra pynt, og kør den videre rundt fra taljen og op til hasselnødden. Form nu en ring som glorie. Tryk glorien fast om nødden. Derefter former du et lille ophæng af tråden.

    Vingerne laves af et stykke husholdningsfilm på ca. 4 x 10 cm. Det skal du blot klemme og snøre sammen på midten og lime fast på ryggen.

    © Ideen er snuppet fra http://www.snapperklubben.dk/idearkivet/aktiviteter/engle-af-tefiltre/

  • Lav en engel af trylledej

    Sådan laver du verdens nemmeste trylledej:

    2 kopper mel med lidt top på.

    1 kop salt.

    1 kop vand og 1 spiseskefuld olie.

    Skal det være avanceret, kan du putte 1 tsk. tapetklister i dejen. Alt æltes sammen, og så er dejen færdig. Hvis du laver en større portion dej på forhånd, kan den nemt opbevares i en plastpose eller bøtte, indtil den skal bruges.

    Når dejen er æltet, kan du enten selv forme din engel eller bruge småkageforme til at lave engle. Med en hvidløgspresser kan du lave ”englehår”.

    Skal englen hænges op, kan du trykke en papirclips ind i dejen.

    Pres evt. hønsefjer på englen, så den får store vinger.

    Når alle er færdige med deres figurer, skal de tørres. Læg dem på bagepapir. Husk: Trylledej må ikke få for meget varme, for så vil den revne. Begynd med 50 0 C, skru langsomt op til 75 0, 100 0 og til sidst 125 0. Lad englene bage 1 time på hvert trin (4 timer i alt). Men hvis du har brugt hønsefjer, så skal du kun varme dem på laveste blus. Ellers må du lime fjerene på bagefter.

    Et tip, hvis du er i tvivl om dine engle er færdige. Bank forsigtigt på dem. Når de er hårde og lyder hult, når man banker på dem, er de klar!

    Hvis du vil male trylledejen, får du et par tips her: Trylledejens værste fjende er fugt, men den kan sagtens males. Nemmest er det med vandfarver, og resultatet bliver overraskende godt.

    Hvis du har et større budget, arbejder med ældre børn eller ønsker at få en mere langtidsholdbar engel, bør du lakere figurerne først og derefter male dem med akryl- eller hobbymaling og så lakere dem igen én gang til bagefter.

    Malingen kan bl.a. købes i hobbybutikker eller store forretninger som Bilka eller Føtex. Hvis du lakerer din trylledej, så bør du altid lade et lille område bagpå være uden lak, så eventuel fugt stadig kan finde ud.

Bonusideer som vil sparke liv i din undervisning

  1. Tegn en engel, evt. på tapet, som et af børnene lægger sig på, så man kan bruge barnets omrids og tegne en stor engel.
  2. Tegn en engel med fingerfarve på ruden i jeres undervisningslokale/kirken.