En vand-vittig dåbsoplæring

– en sommeraktivitet

Så snart solen titter frem efter vinteren, og det bliver lidt lunere udenfor, skyder Junior med regelmæssige mellemrum på os voksne med sin vandpistol, og allerhelst på et tidspunkt, hvor vi mindst venter det.  Det er skønt for ham, når vi hyler af overraskelse; men det allerbedste, han ved, er at blive jagtet af os og badet i vandet.

Faktisk har vi en tradition for, at vi på en varm sommerdag laver en fælles vandkamp – altså i den helt store stil og med alt, hvad der hører til. Da Junior forleden dag igen havde gang i sin vandpistol, og jeg syntes, det stadig var for koldt til at blive skudt på, kom jeg i tanke om en ”vand-vittig” aktivitet omkring dåben.

Gør brug af en god vandkamp, og sørg for god fysisk aktivitet og masser af latter.  Sørg for, at børnene får lov til at løbe, lege med vand, være vilde og gøre noget, de ikke må gøre i skolen. Og brug så denne leg til at tale med børnene om dåben.

Du kan være sikker på, at de aldrig glemmer denne katekese og dens pointe.

 

Foto: Christian/Baptism/Flickr

VAND-VITTIG AKTIVITET

Fotot: Ben Reeves/FlicrForbered på forhånd:Affaldssække, som er klippet sådan, at hoved og arme kan trækkes igennem. Vandpistoler (og evt. spande)til alle deltagere. Eller en stor spand med vand til hele gruppen.

Aktiviteten forgår udendørs og er noget, børnene aldrig vil glemme.

 

Sådan går du gang med en vandkamp og får fat i en ”vand-vittig” katekese om dåben.

  • Del børnene i to hold f.eks. drenge mod piger eller voksne mod børn eller lyshårede mod mørkhårede. Et alternativ kunne også være, at alle kæmper mod alle.
  • Hvert barn får en affaldssæk med huller klippet til arme og hoved.
  • Alle får en vandpistol, som er fyldt med vand. Forklar, hvor børnene må tanke den op – ved en haveslange, i en balje e.l.
  • Afklar reglerne; f.eks. må man ikke løbe indenfor. Der stilles et stopur, som ringer, når tiden er gået, eller I leger, indtil alt vandet fra baljen er brugt. Og – man må ikke sprøjte på dem, der er ved at fylde vand på.
  • Opgaven er, at alle får sprøjtet mest muligt vand på det andet hold.
  • Så skyd kampen i gang. Det er bedst, at de voksne er med, for så vil børnene næppe glemme, at de har haft en vandpistolkamp med deres kateket og præst.

foto:Ben Reeves/Flickr

TIPS TIL SAMTALEN

Hvad har denne ”vand-vittige” vandkamp med dåben at gøre?

  • Vi havde det sjovt og var glæde. Dåben vil også skabe glæde i vort liv.
  • I dåben drukner vi alt det gamle i vort liv, og vi får et nyt liv i Jesus Kristus. Når vi leger med vandpistol, leger vi også, at vi skyder nogen; men vi får også del i noget sjovt.
  • Vand kan både give liv og ødelægge.
  • Både en vandpistolkamp og en dåb er noget dejligt – hver på sin måde.

OBS! Pas på, at du ikke” teologiserer” for meget. Børnene kan kun huske nogle få pointer. Det vigtigste er, at de husker: Vandpistolkampen var sjov og spredte glæde. Også dåben vil sprede glæde