Fortællingen er en kunst, du kan lære

I Pastoral-Centrets kateketkurser, gør vi brug af de bedste undervisere til hvert emne. Her er et interview med Anette Jahn fra Måle Fortælleteater, som var underviser på et meget succesfuldt fortællekursus. Læs hvad Anette brænder for, hvordan hun arbejder og hvorfor hun fortæller.

 

Hvad fascinerer dig ved mundtlig fortælling?

Mange ting, men fx at fortæller og lyttere deler rum for en stund. Vi har fornemmelsen af at have være det samme sted, at have mødt de samme mennesker og set de samme landskaber – mens virkeligheden er, at vi har set hver vores billeder. Det er magisk.

Hvor og i hvilke sammenhænge bruger du fortælling?

Jeg optræder med forestillinger for børn, unge og voksne. I kirker, på skoler, børnehaver, festivaler, biblioteker, museer etc.

Hvilke muligheder har en god fortælling?

At skabe fællesskab og tilstedevær mennesker imellem. At formidle værdier. At styrke vores livskræfter.

Hvordan synes du, at du kan bidrage med at genfortælle ”den store fortælling”?

Den store fortælling er rigtig mange ting, men hvis du mener bibelsk fortælling, så optræder jeg jo i kirker med bibelfortællinger for børn. Og jeg får også børn til at danse og dramatisere de gamle fortællinger og dermed lægge krop og stemme til dem. Det bliver dermed til børnenes egne fortællinger. Det er en stor oplevelse for mig at få lov til at være en del af.

Hvordan vil du selv karakterisere din fortællestil?

Med børn bruger jeg involverende fortælling, som karakteriseres ved, at jeg indrager publikum undervejs. Børnene svarer på spørgsmål, som skal drive historien videre, eller som skal sikre, vi er fælles om forståelsen. Jeg er i det hele taget meget optaget af kontakten med publikum. Jeg er også optaget af det rytmiske i sprog og krop, og arbejder ofte sammen med musikere, hvor ord og toner væver sig tæt ind i hinanden. Ligesom jeg er optaget af det konkrete og herunder også af brug af kostumer og rekvisitter, som understøtter fortællingens univers.

Hvad er du optaget af i øjeblikket?

Jeg er ved at producere to nye forestillinger. Sammen med musikeren Tine Skau er jeg ved at lave “Katharina Luther – Munkens brud” om reformationen. jeg har skrevet manuskriptet og lavet et større researcharbejde. Lige nu er jeg ved at finde Katharinas udtryk og få det til at spille sammen med musikken, som er komponeret af Tine Skau over reformationssalmer, mariahymner etc.
Og så er jeg ved at iscenesætte et af de mest udbredte folkeeventyr i verden – historien om prinsessen som kysser skrubtudsen til den bliver en prins. Jeg har fået produceret scenografi og kostume og sammen med instruktøren Ellen Dahl Bang er jeg ved at få det til at leve med fortællingen og mig. Og samtidig er jeg ved at lave sanglege og dramalege, som jeg kan lave i workshops sammen med børn efter forestillingen. Jeg er ønsker at få børn til at flytte helt ind i historien.

Vor hånd har fem fingre. Hvis du skulle give et godt fortælleråd til hver finger, hvilke fem ville det så være?

Jeg vil nøjes med det eneste, der duer: Bare kom igang med at fortælle. Fortæl, fortæl, fortæl. Find nogle børn at øve dig på. De er de bedste lærermestre, for de kræver, du får sans for det konkrete, og de giver ærlig respons. Øv dig på den samme fortælling igen og igen. Bare kom igang, alle kan fortælle, alle fortæller hele tiden, du kan kun blive bedre!

 

Anette Jahn var underviser på kateketkurset om fortællekunst i september 2016. Kurset vil blive udbudt igen indenfor de næste par år.

Kateketkurserne kan tages uafhængigt af hinanden og tilsammen danner de en hel kateketuddannelse. Lige nu er vi i gang med at forberede vore næste moduler. Vil du vide mere, så læse om kateketuddannelsen her.