Fire takkeritualer – ikke kun til høsten!

Mange menigheder har den gode tradition, at de fejrer en høstgudstjeneste, når landmændene er færdige med at høste. Disse høstgudstjenester står i en mere tydelig sammenhæng, hvis man bor på landet, hvor høsten er blevet kørt ind, end hvis man bor i byen.

Men også i byen har vi en god grund til at fejre høstgudstjeneste. Lad den være en takkegudstjeneste for alt det, vi får og har i vort liv af gode ting, og lad os også tænke på de mennesker rundt om i verden, der har langt mindre at leve af end vi og derfor har brug for vores hjælp og overskud.

Her deler jeg mine ideer om, hvordan vi i vort hjem kan bruge tid på at opøve taknemlighed.

Foto: ©followtheseinstructions/flickr

4 forslag til takkeritualer

  • Takkevand

    Photo Credits©Lotus Carroll/www.Flickr.com

    Vidste du, at hvert 4. menneske i verden er nødt til at drikke forurenet vand? Og at der hvert år dør ca. 3,3 millioner børn under fem år på grund af forurenet vand? Det er facts; men det er ikke noget, som vi skal belaste børnene med. Derimod bør vi lære dem at passe på vandet og være varsomme med jordens ressourcer og taknemlige for det, vi har.

    Afprøv denne øvelse (gerne også i din familie)!

    Vi har brug for klart og rent vand for at leve; men det er ikke overalt på jorden, at vandet er rent. For at huske os på, hvor heldige vi er, skal vi derfor lave vort eget takkevand.

    Du har brug for:

    En krukke af glas, en filtpen, som er vandbestandig, en krystal eller en flot lille sten (som er helt ren).

    Sådan gør du: Tegn et hjerte på krukken og skriv ”tak” midt i hjertet Læg nu krystallen eller stenen i krukken, og fyld den hver dag med frisk vand fra hanen. Du kan stille dette vand i vindueskarmen eller i sollyset.

    Mens du gør det, beder I en lille bøn.
    Vandet optager alle regnbuens farver i solskinnet og vi kan forestille os, at den også opsamler vores takketanker.

    Børn, især yngre børn, vil elske dette takkevand og drikke det langsomt og meget bevidst. Nogle vil endda synes, at det er verdens bedste vand. ”Det smager helt blødt!” eller ”Jeg kan føle, at der er kraft i dette vand.”

    Drik takkevand sammen og sig tak for det gode i dit liv!

     

  • Tak og værsgo – to trylleord, især for forældre!

    Taknemlighed kan og bør vi øve os i. Da jeg flyttede til Danmark og første gang kørte med en bus gennem landet, blev jeg dybt berørt over, at gæsterne sagde ”Tak for turen!” før de forlod bussen. Det er i mine øjne en af de smukkeste sider af det danske sprog, at vi har mulighed for at sige: Tak for mad, tak for i dag, tak for turen.

    Børn og voksne har brug for at sige tak og bør tænke over, at ikke alt er en selvfølge. Hvis vi øver os i at opdyrke et taknemligt sind, fremmer vi lykke og glæde allerede fra barnsben af. Vis dine børn, hvordan man gør, ved selv at leve det.

    Derfor: Husk at sige tak – også til dit barn.

    • Tak, fordi du har stillet din skoletaske på plads.
    • Tak, fordi du har hængt din jakke på knagen.
    • Tak for denne sjove tegning. Jeg hænger den på køleskabet med magneterne, så kan jeg altid se på den og tænke på dig.
    • Jeg takker dig og er bare så glad, fordi du er til!

     

  • Afslut dagen med en takkebøn

    Bed, en takkebøn sammen, før børnene sover,. Spørg dit barn/dine børn, hvad det vil sige tak for i dag. Jeg er sikker på, at de spontant vil svare, hvad de lige kommer i tanker om, og du vil blive overrasket over alt det, de tænker på:

    • Tak for mor og far, fordi de elsker mig.
    • Tak for den lille mus, som pilede over vejen i skoven.
    • Tak, fordi solen skinnede i dag, og jeg kunne bade i havet.
    • Tak, skytsengel, fordi du beskyttede mig for den store hund i dag.

     

    Et alternativ er også, at man, før man sover, lige siger sætninger som: Tak Gud, i dag blev jeg rigtig glad, fordi …

     

  • Skrive takkebogen sammen med dine børn

    Brug søndagen til at notere noget i jeres takkedagbog. Du kan f.eks. have en dagbog i køkkenet, som er familiens, og hvori I noterer gode oplevelser fra ugen. Hvis børnene er yngre, er det en god ide, at de får deres eget hæfte, som de selv har købt og udvalgt. Deri kan de tegne, lime og klistre, hvad der har været den bedste oplevelse i løbet af ugen. Og hvis man ikke kan vente til søndagen, så må man også gerne skrive og tegne i løbet af ugen.

     

    Gør offergangen til en solidarisk handling

    Når vi i dag holder offergang ved offertoriet, kan det blive til en solidarisk handling. Gør det sådan, at alle bidrager med frugter og gaver til offertoriet. Inviter til et høstmarked efter gudstjenesten, og hold bagefter en auktion over gaverne. Sælg dem til ublu priser, så køberne deler deres overskud med mennesker i nød, f.eks. ved at understøtte De pavelige Missionsværkers arbejde med deres penge.

     

    Bag om høstgudstjenesten: Hvorfor takker vi ved en høstgudstjeneste?

    I dag, når vi en søndag i september eller starten af oktober fejrer en høstgudstjeneste, pynter vi tit kirken med frugter, grøntsager, blomster og alt det, der symboliserer høstens frugtbare rigdom. Før i tiden var man i langt højere grad end i dag afhængig af høstens udkomme. Derfor var det vigtigt at takke for høsten. Det var helt enkelt, hvis man havde høstet nok mad, så man kunne overleve ind til næste sommer.

    I Adolph Recks gamle høstsang “Marken er mejet” synger vi om, at det efter gammel ret er sådan, at også fuglen og den fattige skal være mæt. Denne skik går helt tilbage til Det gamle Testamente, hvor jøderne skulle lade noget ligge til de fattige og de ikke måtte plukke en vingård helt ren. Både den fremmede og den fattige, der kom forbi, skulle kunne finde noget at leve af.

     

    Kunne du bruge disse ideer til noget?EMN_web

    Og ligger du måske selv inde med flere gode ideer? Så læg en kommentar. Du er velkommen til at ”like”, kommentere og dele på Facebook og dit sociale netværk osv. Sharing is caring!

    Hilsen, Eva Maria