Sådan planlægger du en ”ja-dag“ i din familie

En ”ja-dag” er en dag, hvor den ene part – enten børnene eller forældrene – kun må sige ja! Den anden part må altså stille alle mulige forslag og krav til hvad man skal gøre (indenfor rimeligheden) og man må kun sige ”Ja”!

Hvad med at sige “ja”?

Forældre har et ansvar. De skal opdrage deres børn; og det medfører, at de fra tid til anden må sige nej. Nogle gange kan vi dog føle, at vi hele tiden siger ”nej”, og det kan være frustrerende både for de voksne og for børnene.

Planlæg derfor i fællesskab en ”Ja-dag”, og tænk på: Gud er den, der hele tiden siger ”Ja” til os. Hans ”ja” til os giver os livet, som vi må nyde i fulde drag.  Maria, Jesu Mor, var parat til at sige ”ja”, så Gud kunne bruge hende. Sådan kan vi også sige ”ja” til hinanden.

Prøv at leve det sammen bare én dag. I vil opleve, at det er sjovt at sige “ja” en hel dag. Det er en speciel dag, som I har sammen som familie. Nyd den mulighed at være sammen og kunne sige ”Ja” til hinanden. En ”ja dag” er et vigtigt og livsbekræftende eventyr for en familie af mange grunde. Børn og voksne har brug for at høre et ubetinget ”ja” en gang imellem. Denne aktivitet har mange bonuspoints:

  • Børn bliver bekræftet i deres valg.
  • Børn bliver set og hørt.
  • Børn føler sig værdsat, fordi de selv må sætte dagsordenen inden for rimelighedens grænser.
  • Børnenes selvtillid og selvværd styrkes.
  • Dine børn får familietid sammen med dig.

Og så er der gratis bonuspoints for forældre. Det er dejligt at tilbringe så megen tid sammen og se glæden i dine børns øjne.

Ideen om at have en ”Ja-Dag” er inspireret af bogen YES DAY af Amy Krouse Rosenthal.

SÅDAN PLANLÆGGER DU DIN JA-DAG

En ”Ja-dag” er en særlig dag i løbet af året, hvor svaret på alle spørgsmål er ”ja”.  Det handler om “alt indenfor rimelighedens grænser”. Ender det ikke i dyre projekter? Ikke absolut, for I kunne også fokusere på andet end at bruge penge, f.eks. at sige ja til at bygge en sofaborg, spille fodbold sammen i stedet for at den voksne hele tiden siger: “lige om lidt”. En ja-dag skal forberedes godt. Tænk sammen over disse ting på forhånd:

Hvilken dag skal I vælge? Vælg sammen en særlig dag i løbet af året, som I udpeger som jeres “Ja-dag”. Det skal være en dag, hvor I har god tid sammen og har mulighed for at slappe af og være til for hinanden.

Hvem bestemmer på Ja-dagen? Det skal gå på skift! Nogle gange er det børnene, der ikke må få et nej, andre gange de voksne! Rollerne skal fordeles på skift. Hvis du har flere børn, skal hvert barn have sin egen ”ja”-dag eller en dag, de skal deles om og sammen finde ud af, hvad de vil bruge dagen på! Man kan kun bruge sin ”ja-dag” til gode ting, dvs. sjove ting, men ikke til noget ondt.

Hvad kunne I tænke jer at bruge dagen på? Ved at vælge en dato, har I mulighed for at tænke på dagen på forhånd. Forventningens glæde er som bekendt en stor del af oplevelsen. Børnene vil med glæde overveje på forhånd, hvad de vil bruge dagen på. Brainstorm evt. sammen, hvad I vil bruge en ”ja-dag” på, lav en liste sammen, som I hænger op. Tænk på alle de ting, I allerede har talt om, som kunne være sjove at lave sammen, men som I aldrig har fundet tid til!

Overvej nogle få retningslinjer til din ”ja-dag Du skal ikke forberede meget; men det er en god idé at have nogle få regler, som alle skal være indforståede med og parate til. Forældrene skal også sikre sig, at selv spontane aktiviteter kun har brug for et minimum af forberedelse, at budgettet ikke bliver overskredet, og at man alligevel også spiser noget fornuftigt den dag. Disse regler kan være:

  • Hvilket budget står til rådighed for udflugter og mad?
  • Hvor langt kan I køre/gå?
  • Begræns Tv/Ipad-tid (eller skærmtid), eller aftal på forhånd, at en ja-dag går ud på at lave noget helt andet end det, man gør til dagligt.
  • Aftal, at der skal spises tre sunde måltider om dagen.
  • Find på en god opstart til en ”ja-dag” og en god afslutning.
  • Aftal sengetid på forhånd.
  • Aftal på forhånd, at aktiviteterne hverken må være farlige eller ulovlige.
  • Husk at melde jeres ønsker i god tid, hvis de kræver specielle indkøb eller forberedelser, f.eks. barnets mest elskede ret.

BONUSAKTIVITET

Planlæg en ja-dag for hele familien. Ingen må sige “nej” til en af de andres forslag og ideer. Lav en ja-dag, hvor ingen må bruge penge, men i stedet skal fokusere på hinandens fællesskab og tilbringe tid sammen. Lav en ja-dag, og svar hele tiden “ja” til de ting, de andre beder dig om – at hjælpe til i køkkenet, læse sammen, lytte til hinanden.

Kunne du bruge disse ideer til noget?EMN_web

Har du prøvet en Ja dag i din familie? Er du klar til at planlægge én? Hvad synes dine børn hører med til, for at en ja dag skal blive en succes? Hvad synes du hører med? Del dine oplevelser og erfaringer med os, og send gerne billeder!

Du er velkommen til at dele på Facebook og dit sociale netværk osv.  Jeg glæder mig til at høre om dine egne erfaringer og tanker!

Hilsen, Eva Maria

 

Photo credits:
@abhi/flickr.com