Lysets spioner for en dag – en drengeaktivitet

Af Eva Maria Nielsen.

Lysets spioner er en drengeaktivitet for håbefulde spioner i enhver alder. Læs blandt andet, hvordan du laver en simpel og virkelig sjov laserforhindringsbane, som dine drenge skal kante sig igennem for at finde en skat eller lignende.

Jeg er mor til en niårig dreng, som elsker at bruge sin krop og prøve kræfter.

Når han leger, kæmpes der på liv og død mellem gode og onde; der bliver jagtet vidunderlige skatter ved hjælp af mystiske skattekort og spionen slider i majestætens tjeneste. Lydløst som en indianer og hurtig og usårlig som en ninja vil han gerne være.

Det fik mig til at tænke på, at vi burde have en aktivitet til håbefulde spioner i enhver alder. For vi kristne kæmper også en kamp, en god kamp; vi forsager den onde for at være i majestætens tjeneste.

Den bedste måde at give troen videre er, hvis vi kan knytte bånd til de unges hverdag. Derfor har jeg lavet denne aktivitet til alle håbefulde katolske spioner rundt om i landet. Afprøv den, og giv mig gerne feedback, om den virker – på sommerlejr, på en weekendtur, til et kukmøde eller ved katekesen.  Så, god fornøjelse med den efterfølgende aktivitet.

 

Du har brug for:

 • Et garnnøgle,
 • gerne nogle klokker
 • evt. en hulahopring,
 • evt. puder, kasser, (tøj)dyr og andet, du kan hænge op.
 • Puder, stole, skatkiste med lys til hver deltager og små bibelord, spionkort.
 • Forbered en baggrundshistorie til alle deltagerne.

Skatten i jeres skattekiste er et lys og et bibelord til hver spion. Vedlæg også til hver spion en seddel med en opgave, som skal hjælpe vedkommende til at sprede Guds lys og gode nyheder i næste uge (trøste nogen, skrive et brev, hjælpe til, ikke surmule …).

Hvis du vil udfordre de unge på en særlig måde, så har du også brug for et stopur. Du kan tilbyde selve forhindringsbanen som et kapløb.

 

Sådan laver du forhindringsbane

Vælg et sted, hvor du vil gemme skatten. Begynd ved forhindringsbanens slutpunkt. Placer din skatkiste (med indhold!) der. Det kan være ved enden af en trappe eller en gang. Derfra skal du rulle garnnøglet ud og lave en forhindringsbane.

Husk, børnene må ikke røre ”laserlyset” (dvs. garnet), når de tager skatten.

Zigzag med garnet i forskellige højder fra ankerpunkt til ankerpunkt, indtil du er tilfreds med din ”snor”-labyrint. Det skal være en udfordring at komme gennem banen, så gør den ikke alt for let. Tilpas udfordringen til deltagernes alder og færdigheder. Træk snoren både højt og lavt.

Du kan vikle snoren omkring noget, f.eks. et dørhåndtag, kasser, møbler, stort legetøj og andre ting, som er tunge nok til at blive brugt som ankre.
Brug ikke noget, der kan vælte og knække. Formålet er, at dine spioner skal kunne komme gennem labyrinten uden at røre uldgarnet, uden det store rod, og uden at nogen kommer til skade.

Hvis dine spioner er lidt ældre, kan du endda gøre det ekstra sjovt ved at variere din bane og udfordre dem med små drillerier:

 • Skift kurs.
 • Pynt snoren (eller lokalet) med legetøj, noget kryb, f.eks. edderkopper eller glubske og farlige dyr (også disse ting i legetøj).
 • Lav forhindringer af kasser og puder.
 • Du kan også anbringe flere forskellige størrelser af skatte i labyrinten og forsøge at hente dem undervejs.
 • Prøv at klare labyrinten med foldede hænder – dog kun, hvis du kan gøre det sikkert.
 • Hæng små klokker på garnet (laserstrengen), så selv den mindste berøring udløser en alarm.

 

Lav dit eget spionkort

Forbered et spionkort til hver af de unge med deres navn og data. Hertil kan du bruge en af de gratis skabeloner til visitkort fra Microsoft på Publisher eller den Visitkort Agent.

 

Send dine spioner ud på en mission i den højestes tjeneste

Forløb:

 • Kan I lide spionspil eller film?
 • Hvilke spionfilm kan I bedst lide?
 • Hvorfor er disse film eller spil så sjove?
 • Hvad handler de ofte om?
 • Hvad kendetegner en spion? Hvordan er en spion?

 

Spionfilm handler ofte om

 • at spionen skal løse en opgave
 • at spionen har en hemmelig mission,
 • at spionen arbejder frygtløst for sagen,
 • at spionen går gennem ild og vand for at nå sit mål,
 • at han trodser alt og alle,
 • at han er modig.
 • Spioner er trænet rigtig godt, er smidige og dygtige.
 • Spioner skal redde verden.

 

Hvad har spioner og vi til fælles? Hvad synes du? Intet?

Nu skal du høre:

Du er ligesom en spion. Dengang du er blevet døbt, kom du ind i den højeste konges tjeneste og du fik en hemmelig mission. Du står nu i den højeste konges navn, dvs. du er ligesom en spion, en hemmelig medarbejder, for Gud.

Kongen er ved at oprette sit verdensherredømme. Han drømmer om en verden fuld af kærlighed, hvor der er plads til alle, hvor ingen behøver at være trist, sulten eller alene.

Men ikke alle kender kongens planer. Nogen modarbejder ham. De vil ødelægge hans planer.

Din opgave er: spred budskabet om det nye kongerige, et rige, hvor der ikke vil være tårer, og hvor alle vil være glade og kende din konge.

Kongen kan ikke selv fortælle andre om sit rige. Derfor har han udvalgt dig. Du bærer hans segl. Du handler på hans vegne. Du handler i hans navn.

Men kongen har givet dig alt, for at din mission skal lykkes. Og du giver ikke op, for du har fået Helligånden som kompas. Den har givet dig sine gaver, som skal hjælpe dig med at takle svære situationer. Den giver dig de rette ord, viser dig vejen og giver dig nyt mod, når det er svært.

Som denne konges spion har du brug for udholdenhed, god træning og mod, og du må aldrig give op, selv om det ikke lykkes med det samme. Hvis noget er svært, skal du prøve at finde nye måder og prøve på ny. Du må se faren og alle udfordringer frygtløst i øjnene.

Du er i kongens tjeneste for at fortælle om dette rige og din konge. Og du er også spion, for at andre kan opleve dette rige ved at gøre gode ting.

Du er på en hemmelig mission. Og du er på nu. Du får udleveret dit spionkort. For at vide, hvad du skal gøre, skal du klare forhindringsbanen og finde skatten.

Tal sammen om jeres mission. Det hjælper, at de unge engagerer sig og lever sig helt ind i spillet.

 • Hvad er jeres mission? → sprede de gode nyheder/trøste, dele/lytte/grine …
 • Hvilket tøj går spioner i? → helt almindeligt, for de arbejder undercover/det gør vi også/vi lever i verden uden at være af verden.
 • Hvad er det bedste og det værste ved at være spioner? → at de har en eller flere modstandere.
 • Hvilken skat skal de finde eller beskytte? → skatten ligger bag forhindringsbanen, og der får de en ny opgave.

nu hen til jeres ”laserlysforhindringsbane”.
Opgave: Fuldfør missionen og find skatten.

Nu sender du dine spioner ud på deres mission.

Alle skal nå gennem forhindringsbanen og hente skatten. De må ikke røre ”laserstrålerne”. De skal bringe skattens indhold tilbage og ud af labyrinten og løse opgaven.
Husk dem på: “Uanset hvad du gør, så RØR IKKE LASER STRÅLERNE!”

Alle spioner arbejder under samme vilkår og har en fælles mission. For eksempel: hvis et barn har lommer, men andre ikke har, er det ikke tilladt at proppe skatten i lommerne. Fairness er en vigtig del af missionen. Kravl igennem og forsøg ikke at røre ”laserstrålen”/uldgarnet!

Hemmelige spioner konkurrer gerne med hinanden. Lav evt. et kapløb, og hvis I er meget kreative, kan I optage det som en video!

OBS! Når spionen har fundet skatten, skal vedkommende finde sin ”(op)gave” og løse den i den kommende uge.

Kateketer, prøv det også! Næste gang kan I tale om, hvordan I har løst jeres hemmelige spion-opgave!

 

Oplægget er bearbejdet efter en idé af Erica Eastick
Udgivet 18, marts 2014: ”My Kids Adventures”

 

Nogle gode spion-skriftsteder

Din opgave opfylder de profetier, der handler om dig, og takket være dem, kan du kæmpe den vigtige kamp, med god samvittighed og troen på Kristus i behold.
1 Tim 1,18f

Glem ikke den opgave, du fik, da menighedens ledere lagde hænderne på dit hoved og profeterede om dig. Husk at gøre dig umage, så alle kan se, hvor godt du klarer dig. Tænk grundigt over, hvordan du lever og underviser. Hvis du ikke giver op, vil du frelse både dig selv og alle, der lytter til dig.

1 Tim 4,14f

Kære brødre. Jeg vil allerhelst skrive til jer om den frelse, vi er fælles om. I stedet må jeg forlange af jer, at i kæmper for den tro, som Gud har givet de kristne én gang for alle.
Jud 3

Og her til sidst: Lad Guds kraft og store magt styrke jer. Brug alt det, Gud har givet jer, så I kan klare jer mod Djævelens udspekulerede angreb. Det er ikke fjender af kød og blod, vi skal kæmpe imod, men kosmiske magter og myndigheder, herskere over denne verdens mørke og ondskabens kræfter i den himmelske sfære. I skal tage rustningen på, så I kan stå imod den dag, det onde kommer, og stadig stå på benene, når I har bekæmpet et alt sammen. Stå fast og spænd sandheden som et bælte om livet. Tag den rigtige opførsel på som rustning, og som sko skal I bruge viljen til at udbrede det budskab, der bringer fred. Frem for alt skal troen på Kristus være jeres skjold, så I kan afværge Djævelens brændende pile. Lad frelsen være jeres hjelm og brug Guds ord som Helligåndens sværd.
Ef 6,10f

Som en god soldat, der kæmper for Jesus Kristus, skal du være parat til at stå meget igennem. En soldat kan jo ikke tage del i det civile liv, hvis han skal leve op til hærens krav.
2 Tim 2,3

 

DÅBSFORNYELSE

Dåbsfornyelsen kan bedes før spionerne sendes på mission):

Kateketen/kongen: Forsager I djævelen, alle hans gerninger og alt hans væsen?

Spioner: Ja, jeg forsager.

Kateketen/kongen: Tror I på Gud Fader, den Almægtige, himlens og jordens skaber?

Spioner: Ja, jeg tror.

Kateketen/kongen: Tror I på Jesus Kristus, hans enbårne Søn, vor Herre, som er født af Jomfru Maria, som har lidt og er blevet begravet, som opstod fra de døde og sidder ved Faderens højre?

Spioner: Ja, jeg tror.

Kateketen/kongen: Tror I på Helligånden, den hellige katolske Kirke, de helliges samfund, syndernes forladelse, kødets opstandelse og det evige liv?

Kateketen/kongen:Ja, jeg tror.

Kateketen/kongen: Dette er vor tro! Det er kirkens tro, som vi frimodigt bekender i Kristus Jesus, vor Herre.

Spioner: Amen

 

MODERNE DÅBSFORNYELSE

Kateketen/kongen: Tager I afstand fra alle onde gerninger? Forsager i mørkets herre?

Spioner: Ja, det gør jeg.

Kateketen/kongen: Tror I på den gode Gud, jeres Fader, som har skabt alt og alle?

Spioner: Ja, jeg tror.

Kateketen/kongen: Tror I på hans søn Jesus Kristus, som levede og døde ligesom os mennesker her på jorden. Tror I, at han lever i dag, for os og i Guds rige?

Spioner: Ja, jeg tror.

Kateketen/kongen: Tror I på Guds hellige Ånd, fællesskabet iblandt os her og i kirken, at alle mennesker kan få en ny begyndelse og et evigt liv hos Gud, fordi han elsker enhver  med en evig kærlighed?

Spionen: Ja, jeg tror.

Kateketen/kongen: Dette er vor tro! Dette er din tro. Giv den videre til alle, I møder. Lev den i ord og gerning og gør denne verden til et bedre sted for alle. I Jesu navn.

Spioner: Amen

 

 

 

Foto venligst udlånt af Jessica Lucia/Flickr.com