Hvorfor taler Jesus i lignelser?

Himmerigets hemmeligheder er hellige. Om det hellige skal man tale varsomt.

Når Jesus taler til folkeskarerne, er han bevidst om, at menneskene lytter til ham med vidt forskellige hensigter. Nogle er kun ude på at gribe ham i ord, som de kan anklage ham for. Andre har en ærlig længsel efter at høre ham undervise om Guds rige. Og atter andre har allerede tidligere taget imod hans ord og vil nu trænge dybere ind i dets budskab.

Jesus skal tale til alle disse samtidig. Derfor taler han i lignelser, som tillader forskellige tolkninger efter tilhørernes fatteevne.

Nogle forstår ikke mere end det konkrete indhold i ordene, mens andre aner, at de hentyder til noget mere. Nogle formår også at trænge ind til kernen i det, Jesus vil sige.

Denne gådefuldhed i Jesu lignelser kan åbne dig for rigdommen i Guds mysterium. Guds ord er altid flertydigt. Det kan ikke være anderledes, eftersom det udtrykker det uendelige.

Netop dette gør bibellæsningen så fascinerende.

Hver gang du læser i Bibelen, læser du ud fra den modenhed, du er nået frem til. På denne måde kommer du hele tiden til at forstå ordene på en ny måde. Hver gang er der et budskab til dig på det udviklingsniveau, hvor du netop da befinder dig. Hver gang trænger du dybere ind i himmerigets hemmeligheder.

Wilfrid Stinissen

Fra Wilfrid Stinissens “I dag er Guds dag”, en klassiker i kristen spiritualitet. Læs mere om bogen her.