En hånd til en bedre katekese

af Eva Maria Nielsen

Man kan sige meget om katekese. Jeg har fem gode råd, som jeg vil dele med dig. De er nemme at huske, især hvis du bruger fingrene på din hånd.

  1. Kend dine unger.
  2. Vælg humor.
  3. Vær autentisk.
  4. Vær passioneret.
  5. Bed for dine unger.

1. Kend dine unger.

De unge, der står over for dig i katekesen, er en gave til dig. Uanset hvad, så har enhver af dem en uendelig værdi i sig selv, uanset hvor meget de ved om troen, hvor meget de er interesseret, hvor meget de tager imod. Vis dem, hvor glad du er for, at de er der, at I har tid sammen. Du fortæller mere gennem din måde at være på end gennem de ord, du bruger.
De unge køber dig og dit budskab, hvis de oplever, at I har noget fælles. Opbyg en relation til dem. Lær dem at kende: Hvor lever de? Hvem er deres venner? Hvad synes de er sjovt? Hvordan er deres familiekonstellation? Hvad er deres største udfordring? Vær opmærksom på, om nogle af dine unger kommer fra et disharmonisk hjem eller synes at have problemer. Vær også opmærksom på de unges fysiske og mentale tilstand.

2. Vælg humor.

Mit andet råd er humor. Humor er den direkte vej til at skabe en god kemi og et godt fællesskab. Når mennesker smiler på samme tid, går de det første skridt i samme retning. De kendte Alpha-kurser, som man holder verden over til indføring i den kristne tro, begynder altid med en god joke, noget at grine af.
Gør det samme i din katekese. Find på en god vittighed. Latter løsner. Den bløder stemningen op. Du kan altid gøre grin med dig selv og bruge situationshumor frem for vittigheder. Men lav aldrig humor på bekostning af andre, for så bliver den et tveægget sværd.”

3. Vær autentisk.

Du kan ikke være alt for alle; men du kan være noget værdifuldt for nogle få. En autentisk person er ikke alles bedste ven og vil heller ikke fortælle, at han eller hun har svar på alt og kan hjælpe alle med alting.
Hvis du ville gøre det, ville du ikke være tro mod dig selv, det du er, og hvad du står for.
Spørg dig selv: Hvad fascinerer dig ved den katolske tro? Hvorfor er du stadigvæk katolik? Hvorfor bruger du din fritid på at undervise de unge?
Selv om du oplever, at nogle af de unge ikke deler dine meninger og sætter spørgsmålstegn ved den kristne tro, så hav ro i maven. Hvil trygt i, at du ikke betyder noget for alle, men at du til gengæld betyder meget for nogle af dem. Du er deres medvandrer, og det betyder en verden for unge mennesker – selv om de måske ikke siger det til dig.

4. Vær passioneret.

Du kan kun være passioneret i din katekese, hvis du kan se meningen i det, du laver. Derfor hører autenticitet og det at være passioneret tæt sammen. Steve Jobs sagde i 2005 til studenterne på Stanford University: ”You´ve got to find what you love. And this is true for your work as it is true for your lovers. Your work is going to fill a large part of your life, and the only way to be truly satisfied is to do what you believe is great work. And the only way to do great work is to love what you do. If you haven´t found it yet, keep looking. Don`t settle.”
Det hele handler om at finde sin egen måde at være passioneret på – i livet – ikke bare i katekesen.
Naturligvis: Katekesen er ikke dit job. Men det må da være din passion; noget, du brænder for og bruger tid på i din fritid.
Du vil lave et godt stykke arbejde, levere en god katekese, hvis du kan se meningen i det, du gør, og synes, at det er værdifuldt og vigtigt. Det kan du kun, hvis du elsker at være sammen med de unge, hvis du laver noget, du elsker. Hvis du mister gejsten, så er du ikke i stand til at udføre et ordentligt arbejde – eller aflevere en katekese, der batter.
Så når de unge spørger: ”Hvad er meningen med katekesen? Hvorfor skal jeg bruge tid på at komme her?”, så spørger de faktisk: Er det her værdifuldt? Giver det mening i dit liv? Hvad er dit svar?

5. Bed for dine unge.

Du er kateket; men Gud er den, der skænker troen. Du gør dit bedste; men det er Gud, der giver væksten. Maske står du over for udfordringer, som du ikke rigtig ved, hvordan du skal takle. Hvordan kan du nå ind i dette menneske? Hvordan skal du svare på dette spørgsmål? Hvordan kan du være en medvandrer for dette menneske?
Gud kender de børn og unger, du er sammen med, og han holder af dem. De er uendelig kostbare for ham. Derfor er det en god idé, at du regelmæssigt beder for og med de unge. Bed for de unge mennesker, før I mødes, og gerne også hver dag. Læg dem i Guds hænder, og bed ham om at lede jeres skridt. Giv dig og hinanden mere tid til bøn.

Har du lyst til at få flere konkrete tips omkring katekesen? Så er denne udgivelse noget for dig.