Syv oplevelser, som du bør unde dig sammen med dit barnebarn

Af Eva Maria Nielsen

Sikke en lettelse det er for mange familier nu i sommerperioden, når der er nogen i nærheden og i baglandet, som kan træde til. For tid er ofte en mangelvare, og skolernes sommerferie er lang. Men er tid ikke også det, vore børn har behov for? Tid, ro, stabilitet og kærlighed. Det trænger alle børn til store doser af gennem deres barndom. Får de nok af det, kan de trygt udvikle sig.

Bedsteforældre kan noget, vi andre ikke kan.

Bedsteforældre er ofte dem, der træder til, når ferierne er lange, eller det ellers brænder på i dagligdagen. De udfylder deres rolle i familien på mange måder. Bedsteforældre kan noget, vi andre ikke kan. De kan se tilbage på et langt liv, hvor de har samlet sig en del erfaringer, og de har tit også overskud til de nære, langsomme og trygge relationer, som små mennesker har brug for i en travl og stor verden. Men de har også en vigtig rolle, når det gælder om at give troen videre. De kan forkæle med tid, nærvær og familiens historie, og alt dette styrker barnets tro.

De kaldte ham bedstefar.

Jeg er selv vokset op uden bedsteforældre. Nej, helt rigtigt er det ikke, for jeg er vokset op med en mormor. Men jeg husker, at jeg som femårig pige kom hjem til min mor efter et besøg hos naboens forældre. De boede i midtbyen. Fra deres lejlighed kunne man se pladsen, hvor det årlige Sankt Martins-skuespil fandt sted. Det var en rigtig fin udsigt, næsten som at sidde i VIP-logen. Så naturligvis besøgte vi dem og fulgte med fra vores vinduespladser. Da jeg kom hjem, fortalte jeg min mor: ”Der var også en gammel mand. Han gik med bukser og havde mange rynker, og de kaldte ham bedstefar.” Jeg havde nemlig kun en mormor. Min fars forældre og min morfar døde, før jeg blev født.
Bedsteforældre er en gave, og de kan give troen videre til deres børnebørn. Her er syv gode ideer til, hvordan bedsteforælder kan sætte ord på troen sammen med deres barnebarn. Og det samme gælder også alle gudforældre eller forældre i almindelighed.
Sådan kan du være medvandrer på dit barnebarns vej.

Syv ideer til at fokusere på tro sammen med dit barnebarn. 

1. Bed sammen
Når vi beder, siger vi: Jeg stoler på Gud. Jeg overgiver mig til ham. I kan bede frit, bede Fader vor eller Hil dig Maria, synge en sang eller bruge en bede-terning. Med en bede-terning har barnet mulighed for selv at tage initiativet. Er du fiks med hænderne, kan I sammen lave jeres egen bede-terning. At gøre noget sammen og tage sig tid til de langsomme sysler er noget, dit barnebarn vil huske.
Børn har brug for faste og trygge rammer. Og det har de desto mere, jo yngre de er. Sådan er det også med bønnen. Hav faste tider til bøn: Bed, før I spiser, og før I sover. Det giver en fast struktur og en god ramme.

2. Tænd et lys
Dekorer et lys sammen. Hver gang I læser en historie fra Bibelen eller beder sammen, så tænd et lys. Lyset fortæller: Jesus lever, og han er her hos os.

3. Lav et kors sammen
Korset fortæller: Jesus lever midt iblandt os, selv om han blev korsfæstet. Gå ud i skoven og find to grene. Lav jeres eget kors, og hæng det op et sted i jeres hjem.

4. Fyld en skattekiste med gode minder
Skattekisten kan have en fast plads hos bedsteforældrene. Sammen kan I gemme skatte i den. Det kan være fjer, I har fundet i naturen, glitrende sten, fotos, levende lys, billeder eller noget, som betyder meget for jer. Dvs. i denne kasse gemmer der sig mange gode minder. Tag skattekisten. Tag jer god tid til at se på tingene og huske. Det er en god øvelse i fordybelse at mindes noget sammen. Bed en takkebøn for det, I bliver glade for, og bed måske også for de mennesker, I tænker på, mens I ser på minderne. Fortæl historier om alt det, der gemmer sig i kisten.

5. Velsign dit barnebarn
Alle kan velsigne. En velsignelse består af to dele, selve velsignelsens ord og en gestus. Tegn korsets tegn på barnets pande, og sig f.eks. Gud velsigne dig. Eller Gud lade sit ansigt lyse over dig. Han giver dig glæde og fred …

6. Gå på opdagelse i kirken
Tag på en udflugt og besøg kirken, når der ikke er så mange andre. Naturligvis kan I også gå til en gudstjeneste; men tag jer også tid til at udforske kirkerummet sammen. Brug tiden til at fortælle om dine oplevelser i og med dette hus. Sæt jer ned og se på vinduerne, Mariastuen og tabernaklet. Bliv rolige, lad atmosfæren virke på jer, og bed en lille bøn.

7. At mindes
Væk minderne ved at se på gamle billeder. Børn vil grine af at se bedstefar som skoledreng eller bedstemor i vuggen. Du kan også fortælle om familiens afdøde, bede for dem, tænde et lys og tage en tur på kirkegården. Hvis I har en stamtavle, så gå på opdagelse sammen, og fortæl historier om den onkel og den tante … Måske kan I også selv lave et stamtræ. Du vil have god mulighed for at fortælle om familien, og barnet oplever: Vi er Guds store familie, og vi er altid forbundet med hinanden.