Fem ting, du måske ikke vidste om Leo den Store, pave og kirkelærer

af Eva Maria Nielsen

Hans navn siger meget om ham. Navnet kan oversættes med ”løve”, og denne pave kæmpede som en løve for sin by Rom, for kirken og paveembedet. Nedenunder kan du læse om fem ting, du sikkert ikke tænkte på, da du hørte navnet Leo den Store.

1. Leo den Store – en garvet politiker.

Leo blev født i Toscana omkring år 400. Han var pave fra 440-461 i en tid, der var præget af kriser både i det romerske kejserrige og i kirken. Derfor tog han sig ikke kun af kirkelige anliggender, men afværgede personligt hunnernes plyndring af Rom i 452. Men han kunne ikke stille noget op, da vandalerne besatte Rom tre år senere for at plyndre byen. Det lykkedes ham dog at forhindre et massakre.

2. Leo den Store – en skarpsindig teolog.

Leo var en skarpsindig teolog. Han skrev et brev til Konstantinopels patriark Flavianos for at samle kirken under én fælles bekendelse. Ved koncilet i Chalkedon i 451 blev det på grundlag af Leos ord erklæret, at Kristus er én person i to naturer, den guddommelige og den menneskelige.

3. Leo den Store – og dragen.

Leo den Store fejres den 10. november. Han er skytshelgen for sangere, musikere og organister. På billeder ser man Leo den Store med pavekors, tiara og et evangeliar. Ofte sidder en drage ved siden af ham som symbol på, at Leo reddede Rom fra hunnernes konge Attila.

4. Leo den Store – og julen.

Leo har skrevet mange juleprædikener, hvor han taler om menneskevordelsens mysterium. Han gav julens fejring en ny dybde. En af disse prædikener kan du downloade her.

5. Leo den Store – styrkede pavedømmet.

Leo pegede meget på Roms særlige plads blandt kirkerne og styrkede pavedømmet. Han er den første pave, som er blevet begravet i Peterskirken og ligger der den dag i dag.