Byg din egen bønnemur

af Eva Maria Nielsen.

Husker du murens fald i Berlin? Efter murens fald tog mange mennesker, der besøgte Berlin, brudstykker af den gamle mur med hjem. De symboliserede frihed, men også brudstykker af en bøn der blev hørt.

Katekese omfatter hele mennesket. Når du som kateket står over for din gruppe, er du ikke bare deres underviser. Du er også et trosvidne for dem. Naturligvis vil I sammen tale om jeres tro og opleve nogen sjove aktiviteter sammen.

Men det er også vigtigt, at I taler med Gud. Ellers er det svært, at få etableret et personligt forhold til Gud.  Gud vil ellers forblive langt væk fra de unges hverdag og liv; én, som er på den anden side.

At lære Gud at kende er lige så nemt som at lære et menneske at kende. For ved mennesker vil vi så tale til denne person og lytte til, hvad vedkommende har at sige. Vi tilbringer tid sammen, deler livet.

Sådan er det også med Gud. Hvis vi ønsker at leve som hans vener, er det ikke nok at tale om ham. Vi bør også tale med ham, for at lære ham at kende. Og vi bør tale til ham.

© Prayer/Chrisada/ flickr.com

© Prayer/Chrisada/ flickr.com

Vi kommer tæt på Gud, når vi beder. Derfor er bøn også en naturlig del af katekesen og af en katolsk families hverdag.

Gør det nemt for de unge. Hvis der er problemer, så bed.  Hvis der er glade, så tak Gud. Hvis der er behov, så sæt ord på det over for Gud.  Vis dem, at bøn ikke er afhængig af en intim atmosfære, en bestemt kropsstilling eller færdige bønner.

Naturligvis er det er alt sammen godt og kan hjælpe os til at bede. Men det er ikke nødvendigt. Vi kan bede alle vegne og for alle ting.

De unge bør opleve voksne, som beder, dvs. taler med Gud som med en god ven. Så vil de efterligne os og forstå, at de kan komme med alle deres behov, glæder, sorg og tvivl til ham. Så snart de får smag for bønnen, vil vi voksne dog opdage, at deres tro og udholdenhed er stor og forbilledlig.

Med denne Gud ved vore side, kan vi springe over mure. Det har mennesker, der har bedt, oplevet. Ikke bare i Berlin. Allerede salmisten sagde det:

Den følgende aktivitet går ud på at lave en bønnemur sammen.

Brug derfor denne aktivitet til at sætte ord på børn – i bogstavelig forstand.

 

Lav din egen bønnemur

  • Materialer:

    tuscher, et sort og langt stykke papirdug eller rullepapir.

    Emne: Bøn/Forbøn

    Sådan gør du: Hæng et langt stykke papir op på væggen. Sørg for et godt underlag, så tuscherne ikke skriver igennem. Alle skal skrive nogle bønner på bønnemuren (eller male nogle, hvis de endnu ikke kan skrive). Selve bønnemuren skal stå i længere tid i jeres rum, måske hele sæsonen igennem. De unge kan skrive/tegne en bøn mere, når de kommer næste gang, hvis du lader tuscherne ligge i nærheden eller hænger dem op i en snor.

    foto credit © Crispin Semmens/ Flickr.com

  • Samtale

    • Hvad er bøn?
    • Kan vi bede om alt?
    • Hører Gud vore bønner?
    • Hvad er forbøn? Og hører Gud overhovedet vore bønner? Forbøn er, når vi beder Gud om hjælp til noget for os selv eller andre. Vi tror på, at Gud hører vore bønner; men han alene bestemmer, hvilken hjælp vi får. Nogle gange findes der bønner, som det er bedst ikke bliver opfyldt.
    • Har du selv prøvet at bede? Kender du aftenbøn, morgenbøn, bordbøn, Fader Vor, Hil dig Maria?
    • Hvordan er det at bede? Brug tre udsagnsord eller tillægsord om bøn. F.eks. Bøn er svær, let og gør mig tryg.

     

  • Det siger “Generel kateketisk vejledning” om kateketens opgave

    Uddrag fra DCG: Generel kateketisk vejledning

    Det definitive mål for katekesen er at bringe mennesker ikke blot i kontakt, men i virkeligt fællesskab, i livssamfund med Jesus Kristus. (Nr. 80, Generel Kateketisk vejledning).

    I kraft af sin egen indre dynamik kræver troen at blive kendt, fejret, levet og oversat til bøn. Katekesen skal udvikle alle disse dimensioner. (Nr. 84).

    Tro indebærer således en dobbelt relation: til personen og til sandheden; til sandheden i kraft af tilliden til den person, der vidner derom. (Nr. 54).