Troens udvikling i barnets opvækst

Som far eller mor kan du støtte dit barn i at opdage troens verden, I kan sammen udforske den. Her kan du læse lidt mere om børns udvikling som troende.

0-1 år: Dit barn er fuldstændig afhængigt af dig.

Gud kan vi stole på; han er altid der. Vi tror, at han er der for os, både i regnvejr og i solskin, når vi er glade og kede af det.

Dit barn oplever dette kærlige nærvær for første gang gennem dig. Når du tager dit barn i armen, ved det: Der er nogen, jeg kan stole på. Spar ikke på kys og kram, hold øjenkontakt og brug tid på hinanden. Så er dit barn i syvende himmel. Og lige nu vil det sige: Tæt på Gud.

To ting bør børn få af deres forældre: rødder og vinger.

Johann Wolfgang af Goethe

1-2 år: Dit barn udforsker verden.

Gud, Skaberen, har skabt vor vidunderlige verden. Og det bedste er: Vi kan også tale med ham.

Gå på opdagelse i den smukke verden, hvor der er så meget at se. Brug tid på at forundres over livet – den søde mariehøne med de mange prikker i din hånd, en lækker fersken med en silkeblød hud og friske jordbær. De kæmpestore bølger, som får os til at falde omkuld, når vi hopper i vandkanten … Hav det sjovt sammen, glad jer over naturen og det gode i livet.

Dit barn afkoder din kropsholdning og dine gerninger. Netop nu lærer det mest ved at efterligne dig og finder sig til rette i det store univers, fordi det ved at dets gode skaber holder alt i sine kærlige hænder.

Du husker sikkert følelser, sange og stemninger fra din egen barndom. Nu får du rig mulighed for at huske tilbage.

Livet går nu langsommere med dit barn. Det er en gave til dig, så nyd det, så længe det varer.

Måske kan I bede en aftenbøn sammen eller synge en sang, før I spiser? Hvad med at sige tak for det gode, der sker i dagligdagen?


2-3 år: Dit barns selvbillede dannes

Gud ønsker vor frihed og elsker os, uanset de valg vi træffer, og igen er det dig, der baner vejen for Gud i dit barns liv, hvis dit barn hos dig oplever denne favnende kærlighed, som vi kalder Gud.

Du kan nu tale meget enkelt om f.eks. alle de smukke og fine ting, som I glæder jer over: at bade, løbe hurtigt, kigge på dyr, ny og lækker mad. Gør det til en vane at lægge mærke til alt det, I kan takke for. Lær at se skønheden i de små ting.

Hverdagen er fyldt med muligheder for at opdage Guds spor, dele livet med ham, sætte ord på troen. Mange øjeblikke i jeres hverdag fortæller om Gud. Måske sidder I en vinterdag ved vinduet, mens bløde snefnug daler fredeligt ned. Eller I hopper hånd i hånd gennem regnen eller lytter en efterårsdag til blade, som falder. Så er det tid til at tale om Skaberen, som skabte alt for at glæde os. Den smukke verden, planterne, dyrene, ja hele skabelsen er en gave til os fra vor far i himmelen, som elsker os. Vi er også selv gaver fra Gud til hinanden; skabt, fordi Gud har villet os.

Lad dit barn mærke dit nærvær og din anerkendelse som far eller mor. Måske har din søn lavet en tegning, som han giver til dig. Han er stolt. I stedet for at sige: ”Hvor der du dygtig”, kunne du bruge tid på at tale om farvevalg, hvad du ser og sige: ”Tak, fordi du har lavet den til mig. ”

Det er jo det, din søn vil: Tid med dig, som styrker jeres relation. Det er et ønske om at blive set i stedet for at blive bedømt. Sådan nogle oplevelser giver den nødvendige ro: Du er god nok. Du er elsket.

Du vælger ikke din familie. De er Guds gave til dig, som du er Guds gave til dem.

Desmond Tutu

4-6 år: Dit barn bliver socialt

Gud giver os styrke, når livet ikke er så let.

Allerede nu lægger du grunden til dit barns indre styrke, når det en dag oplever modvind. Måske vil det ikke altid kunne adskille Gud fra eventyrskikkelser og helte som Spiderman.

Men dit barns tro er en gave, som du kan værdsætte og værne om. Læs historier om mennesker, der har oplevet, at Gud har hjulpet dem, f.eks. fortællingen om Josef i Det Gamle Testamente.

Giv dit barn et ansvar i hjemmet. I er en familie og alle bidrager til det fælles liv. Det styrker dit barns tro på at være vigtig og kunne noget.

Gør også noget sammen for at opleve troen. I kan f.eks. se på alteret, du kan velsigne dit barn med vievand. Måske har dit barn lyst til at velsigne dig? I kan sammen lugte røgelse osv.


7 – 12 år: Dit barn er i venteposition – et ”latensbarn”

Vi kan se spor af Gud overalt: i naturen, i vort liv.

Det er en rigtig god idé at gøre noget sammen, at gå og opdage verden sammen. Brug tid på konkrete aktiviteter (f.eks. små eksperimenter for at forstå verden) og del jeres erfaringer. Brug tid på at undres sammen. Barnet har det som alle mennesker: Det vil gerne blive set. I kan tale sammen om det, I tænker, glædes over eller bliver vrede over. Anerkend hinandens følelser.

Det er nemmere at forstå, hvad der bliver sagt, hvis du knytter ord og billeder sammen med noget konkret, en erfaring eller aktivitet.

Fakta og logik svøbes nogle gange ind i en magisk tankegang: ”Jeg skal hoppe over hver flise, så ingen bliver syg.” eller ”Hvis ikke jeg spiser op, kommer far sent hjem i dag.”

Vis dit barn, at vor kristne tro ikke er magi. Hvis den var det, måtte Gud selv underordne sig sådanne tvangstanker.

Det er derfor, børn gør os lykkelige: Med hvert eneste barn bliver alle ting nyskabt, og universet bliver igen stillet på prøve.

G.K.Chesterton

Dit barn vil nu også være meget mindre egocentreret end før og kan sagtens ”glemme sig selv” for at imødekomme en anden persons behov eller indleve sig i andre menneskers (tit også dyrs) situation. Det vil gerne hjælpe og hjælpe til. Alt dette er et glimrende udgangspunkt for moralsk vækst. Hvis I taler om etik, så gør det konkret. Tag udgangspunkt i konkrete tildragelser, noget dit barn har oplevet, noget dit barn kender fra sin hverdag. I kan samen gøre noget for andre – sende et kort, besøge nogen og tage en kage med …

Læsetip

Vil du vide mere om troens udvikling? Så kan du f.eks. læse James W. Fowler, Thomas Groome.