Go’nat ritualer i familien

Godnat, og sov godt. Det lyder så nemt, men det er faktisk en evne, de færreste er født med. Mange børn skal lære det, og du kan hjælpe dit barn med ved små ritualer at falde trygt i søvn. Til de gode putteritualer hører naturligvis også aftenbønnen for en kristen familie.

De gode putte-ritualer …

Gear ned i tide, så dit barn ved: Nu er det ved at være sengetid. Jeg skal lege færdig. Gentag gerne det ritual, du har, hver aften – dvs. børste tænder, vaske lidt, synge, læse eller snakke i forældrenes arm om dagen. Det skaber tryghed og dit barn ved, hvad der skal ske og skal ikke bekymre sig om, om der kommer overraskelser. Men hold dine godnat-ritualer korte ellers risikerer du, at dit barn også bliver overtræt.

… og aftenbøn

Indled gerne jeres aftenbøn med en kort samtale: Hvordan var dagen? Hvordan er den gået? Selv om dagen har været hård, så er der altid noget, som man kan takke for.

Hvad er der nu, som vi kan sige tak for?

Sig tak for

Mange børn takker gerne Gud. Med deres sans for detaljer gør de listen lang: Tak for oplevelser, dyr, mad, solen, skyer, edderkopper … Du kan bruge dine fem fingere: Du og dit barn nævner hver fem ting, som gjorde dagen godt.

Nogen gange er vi forældre fristet til at afkorte bønnen. Måske er vi trætte og så bliver vi utålmodige. Men lad være med at afkorte bønnen. Dit barn taler med sin himmelske far, lad det bede! Her er der gudstjeneste, forstyr ikke!

Hvis dit barn har på fornemmelsen, at du helst vil have bønnen overstået, tilpasser det sig. Så bliver den personlige og fortrolige bøn til en ydre remse uden indre deltagelse – og da er vi langt fra Jesu frie og tillidsfulde bøn til sin Fader!

Men lader du barnets bøn tage sin tid, lærer det tidligt at samle sig, kigge på sin dag, blive opmærksom på alt det positive, der findes, med egne ord at udtrykke ægte taknemmelighed.

Bed for hinanden

I kan også bede for de nærmeste og for mennesker. Det styrker barnets empathie, dets vilje til at vise omsorg for andre. Lad altså bønnen være fri, men tilføj gerne korte, indlærte bønner eller sangvers, som dit barn kan vælge mellem.

Forcer ikke noget, lad også stilheden få sin plads. Lad dit barn takke kort eller længe. Og bed selv! Vil barnet nogle gange ikke bede, kan du tilbyde at bede dets bøn i stedet. Vær sikker på: Det kommer til at bede igen. Børn er trofaste. De gør ikke altid, som vi siger, men de gør som vi gør.

Bønshandlinger går forud for bønsord

Når dit barn ser dig bede, vil det gøre som dig: folde hænderne, bøje sig, lukke øjnene, bøje knæ osv. Dit barn efterligner dig allerede, inden det kan tale.  Om aftenen kan du gøre korstegnet med din tommelfinger på den lille pande og bede om Guds, Jomfru Marias og englenes beskyttelse.

At bede er så nemt

Brug din hånd og sig, at det er godt at huske disse fem ting, når vi beder.

1. Lovpris Gud for den, han er.

2. Sig tak for noget.

3. Fortæl Gud det, du er ked af (noget andre har gjort mod dig, eller som du har gjort forkert).

4. Bed Gud om noget.

5. Bed Gud om at hjælpe/velsigne et bestemt menneske.

Forslag til aftenbøn

        Kære far i himlen!

Tak for dagen, som er ved at været gået. Tak fordi du altid er der. Tak for dem, jeg var sammen med. Jeg vil bede dig om at hjælpe dem, der er kede af det, fordi de er syge, alene eller har det svært. Kære Gud, pas på os alle i nat, så vi kan være friske til en ny dag sammen med dig. Amen.