Lær mere om

vikingerne

På hjemmesiderne herunder kan du lære mere om vikingerne. Måske kan du også planlægge dit næste besøg til et museum eller et udgravningssted.


Museet Ribes Vikinger

På museet, der ligger midt i det gamle Ribe, kan man se ting fra den ældste handelsplads og fra byens senere udvikling. En særlig udstilling fortæller om de første kristne vikinger, der levede som en minoritets­gruppe blandt folk, der dyrkede de gamle nordiske guder. Der er også en udstilling, der fortæller om Ribe som katolsk bispesæde i middelalderen.


Ribe VikingeCenter

Hvordan så Ribe ud i vikingetiden? Det får du et bud på her. På centeret er der bygget rekonstruktioner af byhuse, et stormandshus,  markedspladsen, havnen og et vikingeskib. Det seneste projekt er at bygge Ansgars kirke.

 
 
Vikingeskibsmuseet i Roskilde

Det er her, du skal hen, hvis du vil vide mere om vikingernes skibe. Udgangspunktet for museet er de fem skibsvrag, som er fundet ved Skuldelev i Roskilde fjord. Her kan man både se krigsskibe, et stort handelsskib og mindre både. I forbindelse med en udbygning af museet i 1996-97 fandt man igen ni skibe, som dog ikke er udstillede. I museumshavnen er der rekonstruktioner af alle Skuldelevskibene og mange andre nordiske skibsfund fra vikingetid, middelalder og nyere tid, og der er værksteder, hvor man kan se skibsbyggerne arbejde.

 
Nationalmuseet i København

Her er samlet en masse vigtige fund fra vikingetiden i Danmark, bl.a. genstandene fra Mammengraven. Der er også en stor samling af runesten og skattefund.

 
Oplevelsescenter Kongernes Jelling

Jelling har haft en helt speciel betydning i vikingetiden. Oplevelsescenteret Kongernes Jelling bruger især digital formidling til at fortælle om, dengang kristendommen kom til Danmark. I Jelling kan du også komme op på to kæmpestore gravhøje, se verdens længste skibssætning og ikke mindst Harald Blåtands runesten. Den kaldes også ‘Danmarks dåbsattest’. Det er, fordi teksten på stenen fortæller, at Harald bestemte, at danskerne nu skulle være kristne.

 
Trelleborg-anlæggene

Trelleborgene er store, runde anlæg, bygget omkring år 980. De består af voldgrave og volde, som omslutter et område, hvor der har ligget huse og værkstedsbygninger. De er sandsynligvis bygget på ordre af Harald Blåtand. De er nok en slags militæranlæg, der har haft betydning i forbindelse med hans samling af riget. Der er kun fundet sådanne anlæg i Danmark.
Man kan besøge Aggersborg ved Løgstør, Fyrkat ved Hobro og Trelleborg ved Slagelse og se udstillinger, rekonstruerede bygninger m.m. I Odense har der ligget et anlæg, kaldet Nonnebakken, som ikke længere er synligt. Og ved Køge har man i 2014 lokaliseret et anlæg, kaldet Borgring, der ser ud til at være konstrueret på helt samme måde som de kendte trelleborganlæg.

Vikingemuseet Ladby

Ca. 6 km sydvest for Kerteminde.
Det specielle ved Ladby er en grav fra ca. år 925. Her blev en høvding begravet i sit skib med 11 heste, fire hunde og en masse udstyr. Over skibet blev der bygget en høj. I 1935 blev højen udgravet, og det viste sig, at selve det ca. 22 m lange skib var rådnet væk; men der lå stadig mere end 2000 jernnagler, og man kunne se aftryk i jorden af plankerne. I dag kan man gå ind i højen og opleve skibsgraven med knoglerne af de elleve heste og fire hunde. Der er bygget et nyt museum, hvor man kan se genstande fra graven og en rekonstruktion af, hvordan begravelsen foregik. Et bådelav har bygget en rekonstruktion af skibet, som blev søsat sommeren 2016.

 
Moesgaard

På Moesgaard Museum 10 km syd for Aarhus bliver vikingernes historie fortalt på en ny og levende måde. Udstillingen er en livagtig gengivelse af en vikingeby, og man kan høre forskellige (opdigtede) indbyggere fortælle om deres oplevelser.

 
Vikingemuseet, Clemens Torv, Aarhus

Midt i Aarhus by kan man gå 3 meter ned til vikingetidens gadeplan og se en udstilling om byen og dens indbyggere dengang.

 
Sagnlandet Lejre

Et stemningsfuldt og spændende udflugtsmål, hvor man finder huse og miljøer fra stenalder, jernalder, vikingetid og 1800-tallet samt arbejdende værksteder og gamle husdyrracer.

 
Hedeby Vikingemuseum – Wikinger Museum Haithabu

Hedeby ligger ca. 40 km syd for den dansk-tyske grænse ved byen Slesvig. Man kan se den 1,3 km lange vold, der blev bygget rundt om byen for at beskytte den. Der er et museum, hvor man kan se mange ting, som er udgravet på stedet, bl.a. kirkeklokken og resterne af et vikingeskib. Man kan også se en rekonstruktion af skibet i fuld størrelse. Ved siden af museet er der bygget tro kopier af syv huse på præcis samme sted, hvor de stod i vikingetiden.

 
Prøv også:
Lokalmuseer

På museerne rundt omkring i landet kan man se udstillinger, der viser genstande og fortæller om vikingetiden i lokalområdet. Tjek dit lokalmuseums hjemmeside.

Vikingemarkeder

Mange steder, både i Danmark og andre lande, er der vikingemarkeder i løbet af året. Prøv at søge på nettet.