Gå på opdagelse i kirkerummet

Af Eva Maria Nielsen

Du kender sikkert QR-koder, disse små sort-hvide kasser, som du ofte finder som koder i en reklame. Når du scanner én, så kommer du f.eks. til en hjemmeside. Faktisk kan QR-koder også bruges på andre måder, f.eks. i katekesen.

Erfaringer i skolen, men også i det kirkelige arbejde viser, at brugen af QR-koder giver din undervisning kvalitet og et nyt pift. Vi har lavet en samling QR-koder til dig, som vil planlægge en aktivitet i kirkerummet for børn og unge. Brug det som et forløb i din katekese, eller til supplerende formidling af viden til de, der besøger kirken. QR-koderne printes ud og sættes op forskellige steder i kirken og får de besøgende til at bevæge sig rundt og opdage kirkerummet. Undersøgelser viser, at mennesker, når de  bevæger sig fysisk, også ofte bevæger sig psykisk. Derved bliver det en opdagelse af kirkerummet på flere forskellige planer.

Udforsk din sognekirke med QR-koder

Kirkerummet er for mange et spændende rum, som de endnu ikke har opdaget helt. Ved hjælp af QR koder, som de aflæser med deres mobiltelefon, opdager de kirkebygningen. Så kan de i eget tempo og legende let dykke ned i symboler og symbolsproget, opdage kirkens brugsgenstande og kirkerummet og dets budskaber.

Sådan læser du en QR-kode

Planlægger du et forløb med QR-koder, skal deltagerne have en smartphone, så de kan scanne QR-koden. Dertil har de brug for en app, som f.eks. QuickMark eller I-nigma. Du kan downloade dem via app-store, Android market eller tilsvarende.

Deltagerne skal have en QR-scanner på deres smartphone, fx I-nigma her.

Forbered

  • Download pdf-filen med QR-koder her og udskriv dem.
  • Hæng QR koderne op de respektive steder.
  • Scan lige selv QR-koderne og læs teksten, der kommer frem, så du ved, hvad du hænger op.
  • Spil evtl. rolig musik, mens øvelsen er på.
  • Giv de unge en kort instruktion og lad dem hver for sig gå på opdagelse i deres kirke. Deltagerne har brug for en smartphone, så de kan scanne QR-koden. Dertil har de brug for en gratis app, som f.eks. QuickMark eller I-nigma. De kan downloade dem via app-store, Android market eller tilsvarende.

Afrunding

Når alle er blevet færdige, kan I samles og lige få en snak om:

  1. Hvordan syntes du, QR-kode-løbet gik?
  2. Hvad synes du bedst om?
  3. Hvad overraskede dig?
  4. Hvad vidste du ikke før / Hvad var nyt for dig?
  5. Hvad er du enig i?
  6. Er der noget, som du ikke forstod?
  7. Er der noget, du gerne vil fortælle? Eller have forklaret?

 

Mere QR

Er du blevet helt tændt på QR-koder? Så har Folkekirkens Konfirmandcenteret faktisk også lavet nogle bonusaktiviteter, som du frit kan bruge:

Lav din egen QR-kode

Du kan også nemt lave dine egne QR-koder til et løb med poster eller lignende. Lav dine egne QR-koder f.eks. gennem dette link: http://i-nigma.com/CreateBarcodes.html

Skal koden give en tekst på skærmen, så klik på ”encoded message” og skriv din tekst. Teksten bliver omdannet til en QR-kode, som du kan printe ud.

 

Forslag til indhold til dine egne koder

Husk, at hvis dine QR-koder skal være nyttige i katekesen, så bør du sætte udfordringen på et passende niveau. Hvis du fx. vælger at lave et spørgsmål ved hver post, bør du ikke bare stille enkle quizspørgsmål, som er så simple, at de unge kun kan svare ja eller nej eller gætte rigtigt til tre valgmuligheder. Du kan variere spørgsmålene og give dem forskellige sværhedsgrader. Her er nogle ideer:

  • Kundskabsspørgsmål: Her bruger de unge den viden, de har samlet omkring et emne, f.eks. “Hvilket sakramente modtager man først?” eller “Nævn tre grundlæggere af ordensfællesskaber.” eller “Hvilke af disse kvinder hører til Det Gamle Testamente”.
  • Færdighedsspørgsmål: Her løser de unge en opgave, f.eks. lægger de fem billeder i en kronologisk rækkefølge, f.eks. forløbet af den stille uge: Jesus drager ind i Jerusalem, Jesus spiser med sine venner, Jesus smider vekslererne ud af templet, Helligånden kommer ned til pinse, Jesus indstifter eukaristien ved den sidste nadver, Jesus bliver stillet frem for Pilatus, Jesus korsfæstes, Jesus opstår fra de døde.
  • Holdningsspørgsmål: De unge kan på de forskellige poster forholde sig til spørgsmål som: Hvem må modtage kommunionen? Hvordan kan din menighed blive mere attraktiv for unge? Hvad kan du gøre, for at føle dig mere velkommen i kirken? Er det altid forbudt at vælge abort eller findes der undtagelser …

Det er vigtigt, at deltagerne får respons på de svar, som de muligvis har samlet under QR-løbet. Dette skal foregå i hele gruppen. Drøft gerne holdningsspørgsmål sammen.

Andre anvendelser til QR-koder

  • Links: Brug QR-koder som link til en hjemmeside eller en YouTube video.
  • Du kan lave en QR kode med en bøn.
  • Fjernundervisning. Hver gang præsten eller kateketen sender en mail med en opgave til konfirmanden, kan man samtidig sende en QR kode med. Koden kan være et spørgsmål til overvejelse, et bibelcitat eller andet, der kan vække til eftertanke, opmuntring eller trøst.