En personlig beretning om et møde med Moder Teresa

Jim Castle var træt, da han en aften gik om bord på flyet i Cincinnati. Den 45-årige selvstændige konsulent havde haft en hård uge med flere møder og seminarer og sank nu taknemligt ned i sit sæde, parat til at flyve til Kansas City.

Flyet blev efterhånden fyldt med passagerer, og kabinen summede af lyden af stemmer og af baggage, der blev læsset. Pludselig blev folk helt stille. Stilheden bredte sig ned ad midtergangen som en usynlig bølge efter en båd. Jim strakte hals for at se, hvad der foregik, og stirrede med åben mund.

Ned ad midtergangen kom to nonner gående klædt i en simpel hvid dragt med blå kant. Han genkendte straks den ene nonnes rynkede ansigt med de varme øjne. Det ansigt havde han set mange gange på tv og på forsiden af Time Magazine. De to nonner stoppede op, og Jim blev klar over, at han skulle sidde ved siden af Moder Teresa.

Mens de sidste passagerer kom ind, tog Moder Teresa og hendes medsøster deres rosenkranse frem. Jim lagde mærke til, at hver række med ti perler var i forskellige farver. Hver farve stod for forskellige dele af verden, forklarede Moder Teresa ham lidt senere og tilføjede: ”Jeg beder for de fattige og de døende i alle verdensdele.”

Flyet rullede ud på startbanen, og de to kvinder begyndte at bede med dæmpede, mumlende stemmer. Selv om Jim opfattede sig som en ikke særlig trofast katolik, der kun gik i kirke en gang imellem af gammel vane, opdagede han på uforklarlig vis, at han bad med på rosenkransen. Da de hviskede den sidste bøn, havde flyet nået marchhøjde.

Moder Teresa vendte sig om mod ham. For første gang i sit liv forstod Jim, hvad folk mente, når de sagde, at en person havde en særlig aura. Da hun så på ham, blev han fyldt af en følelse af fred. Han kunne ikke se det, mere end han kunne se vinden, men han kunne mærke det, præcis som han en sommerdag kunne mærke en lun brise. ”Unge mand,” spurgte hun. ”Beder De ofte rosenkransen?”

”Nej, faktisk ikke,” indrømmede han.

Hun tog hans hånd og kiggede undersøgende på ham. Så smilede hun: ”Men det kommer De til fra nu af.” Og så lod hun sin rosenkrans glide ned i hans hånd.

En time senere ankom Jim til Kansas City lufthavn, hvor hans kone Ruth kom og hentede ham. ”Hvad i al verden!” udbrød hun, da hun så rosenkransen i hans hånd.

De hilste på hinanden med et kys, og Jim fortalte om sit møde med Moder Teresa. Da de kørte hjem, sagde han: ”Jeg føler det, som om jeg har mødt Guds datter.”

Ni måneder senere besøgte Jim og Ruth Connie, som de havde kendt i mange år. Connie fortalte, at hun havde fået konstateret kræft i æggestokkene. ”Lægen siger, det er alvorligt,” sagde Connie. ”Men jeg er parat til at kæmpe. Jeg giver ikke sådan op.”

Jim tog hendes hånd. Så stak han hånden i lommen og viklede forsigtigt Moder Teresas rosenkrans rundt om hendes finger. Han fortalte hende historien om den og sagde: ”Behold den, Connie. Måske kan den hjælpe dig.”

Selv om Connie ikke var katolik, lukkede hendes hånd sig villigt om de små plastikperler. ”Tak,” hviskede hun. ”Jeg håber, jeg kommer til at give dig den tilbage.”

Der gik over et år, inden Jim mødte Connie igen. Hendes ansigt strålede, da hun skyndte sig hen til ham og rakte ham rosenkransen. ”Jeg har gået med den hele året,” sagde hun. ”Jeg er blevet opereret og har fået kemoterapi. For en måned side blev jeg undersøgt, og lægerne sagde, at svulsten var væk. Fuldstændigt!” Hun så Jim lige ind i øjnene. ”Og så vidste jeg, at det var på tide at give dig rosenkransen tilbage.”

Næste efterår fik Ruths søster Liz en alvorlig depression efter sin skilsmisse. Hun spurgte Jim, om hun måtte låne rosenkransen. Han sendte den til hende, og hun hængte den på sengestolpen i en lille fløjlspose.

”Om natten holdt jeg ved den, helt fysisk: Holdt fast i den. Jeg var så ensom og så bange,” fortalte hun, ”men når jeg holdt fast i rosenkransen, føltes det, som om jeg holdt fast i en kærlig hånd.” Efterhånden kom Liz ud af sin depression og fik et nyt syn på livet. Hun sendte rosenkransen tilbage med en lille lap papir, hvor der stod: ”Der er måske en anden, der har brug for den.”

Et par år senere ringede telefonen sent om aftenen. Ruth tog den, og det var en vildfremmed kvinde, der fortalte, at hun havde hørt om rosenkransen fra en nabo. Nu ville hun spørge, om hun måtte låne den og tage den med til sin mor, der lå i koma på hospitalet. Familien håbede, at rosenkransen kunne hjælpe deres mor til at dø med fred.

Nogle få dage senere afleverede kvinden perlekransen. ”Sygeplejersken sagde, at en person i koma stadig kan høre,” fortalte hun. ”Så jeg forklarede min mor, at jeg havde Moder Teresas rosenkrans, og når jeg gav hende den, kunne hun give slip. Det ville være godt. Så lagde jeg rosenkransen i hendes hånd, og inden der var gået ti minutter, kunne vi se på hendes ansigt, at hun slappede af! Linjerne blev blødt op, og hun så så fredfyldt og ung ud.” Kvindens stemme var lige ved at knække over. ”Et par minutter efter var hun væk.” Hun tog Ruths hånd, så hende i øjnene og sagde: ”Mange tak!”

Er der en særlig kraft i de små perler? Eller oplever alle, der låner rosenkransen, en fornyelse i ånden? Jim ved kun, at der bliver ved med at komme anmodninger om at låne den, ofte helt uventet. Han svarer altid ja, men hver gang han låner rosenkransen ud, siger han: ”Når du er færdig med at bruge den, så send den tilbage. Der er måske en anden, der har brug for den.”

Jims eget liv har også forandret sig efter det uventede møde på flyet. Da det gik op for ham, at Moder Teresa kunne bære alt, hvad hun ejede, i en lille taske, begyndte han gøre sit eget liv mere enkelt. ”Jeg prøver at huske på, hvad det er, der virkelig betyder noget,” siger han. ”Og det er hverken penge, titler eller ejendom, men at vi elsker andre mennesker.”

Uddrag fra Genopdag den katolske tro af Matthew Kelly

Genopdag den katolske tro

Genopdag den katolske tro Book slightly opened - WebPNG

En bog for dig, der ønsker at finde ud af lidt mere omkring, hvad katolsk kristen tro og praksis drejer sig om. Skrevet i form af letlæselige appetitvækkere, er dette en bog, som de fleste kan starte med. Læs mere: klik her.